INTERVJU

INTERVJU BRANISLAV BORENOVIĆ: Sprema se strašan pritisak na PDP i naše ključne ljude Stanivukovića i Crnatka

Apsolutno nemam pojma šta dogovaraju SNSD, SDA i HDZ. Jasno je da oni imaju jako dobru komunikaciju. U suštini, došli smo u situaciju da sve zavisi od SNSD-a i HDZ-a, oni imaju osam od 15 delegata u Domu naroda, a to im je omogućila upravo SDA, dajući im neke glasove, i sad je taj trojac gospodar političkog života i smrti u BiH

„U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Herecegovine trenutno se ne radi ništa; imam osjećaj da tu zgradu možemo da zaključamo na naredne tri godine i da se u ovoj državi ništa ne bi promijenilo, ni na bolje ni na gore“, poručuje lider PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu PSBIH, Branislav Borenović, u intervjuu za Inforadar.

Zašto je to tako?

BORENOVIĆ: Razlog je odluka kluba poslanika SNSD-a koji nije želio da predloži svoje članove komisija. Radi se o šest komisija koje treba da formiramo, radnih tijela bez kojih ne možemo da zasjedamo ni da donosimo odluke. Došli smo u paradoksalnu situaciju da stranka koja se zalaže za formiranje izvršne vlasti u BiH u suštini blokira rad zakonodavne.

Oni su jedini u toj priči ili ih ima još?

BORENOVIĆ: Jedini, svi ostali su, koliko znamo, dali prijedloge za članove radnih tijela.

Šta je obrazloženje?

BORENOVIĆ: Navodno to što još nije formiran Savjet ministara.

Plate, ipak, primate?

BORENOVIĆ: Da, plate su redovne. Ja sam dobio platu za dva mjeseca i to za nekoliko poslaničkih pitanja i što s vremena na vrijeme odlazim tamo i održavam neke sastanke. U totalno smo apsurdnoj situaciji, a čini mi se i da je šef SNSD-ovog kluba, Nebojša Radmanović, rekao da neće biti sjednice parlamenta dok se ne formira Savjet ministara.

Borenović: Plate primamo, Parlament BiH ne radi, pitajte SNSD zašto

Pa ima li nade da će biti formiran?

BORENOVIĆ: To je pitanje za ove kvazi-pobjednike izbora.

Razumijem, ali i Vi ste u tim strukturama, imate li barem kakvu insajdersku informaciju šta se čeka?

BORENOVIĆ: Kao opozicioni poslanik, apsolutno nemam pojma kakve su to igre i šta to dogovaraju SNSD, SDA i HDZ. Jasno je da oni imaju jako dobru komunikaciju, barem što se tiče oba doma parlamenta, ali kakav je to sad kamen spoticanja i kakav je to izgovor u tri slova – MAP?  Valjda svako od njih traži izgovore pred svojim biračima i kako izaći iz te priče u koju su još davno svi bili uključeni.

Očekujete li da će i vaši kadrovi ući u budući Savjet ministara?

BORENOVIĆ: Relaksirano čekamo da kvazi-pobjednici formiraju vlast i da sve maske padnu, da se taj politički antagonizam i neprijateljstvo pokažu kao lažni. U suštini, došli smo u situaciju da sve zavisi od dvije stranke, SNSD-a i HDZ-a. Oni imaju osam od 15 delegata u Domu naroda, ali to su im omogućili upravo u SDA, dajući im neke glasove i sad je taj trojac gospodar političkog života i smrti u BiH. Mislim da im niko više i ne treba, ali očigledno SDA želi još jednu ili dvije bošnjačke stranke da lakše dijeli odgovornost. Mi ne očekujemo da ćemo učestvovati u vlasti.

A šta je sa pričom o jedinstvu stranaka iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama?

BORENOVIĆ: Nikakvih zvaničnih razgovora ni poziva u vezi s tim nismo imali, ali nama je njihova politika jasna, naročito nakon što nisu željeli da glasaju za smjenu potpredsjednika NSRS iz SDA, kada je lider te stranke zatražio promjenu imena Republike Srpske. To sve govori o političkim interesima.

Očekujete li takav poziv?

BORENOVIĆ: Ne znamo šta da očekujemo, ali mi smo spremni da razgovaramo o strateškim interesima za RS.

Da li to znači da ste spremni da uđete u vlast na nivou BiH ako dobijete poziv?

BORENOVIĆ: Spremni smo da se bavimo strateškim stvarima koje u zajedničkim institucijama treba zajedno da branimo, poput uvođenja moratorijuma na apelacije ili referendume koji će izazivati političke turbulencije i krize, izmjene Izbornog zakona, načina rada javnih servisa u BiH. Ne moramo biti u vlasti, ali ćemo stati iza svega što će biti od koristi za normaln život u RS i BiH. Nas pozicije ne interesuju.

Borenović: Nikakvih zvaničnih poziva od SNSD-a nismo imali

Ipak ću ponoviti. Da sutra dobijete konkretan poziv za učešće u vlasti na nivou BIH, šta biste rekli – da ili ne?

BORENOVIĆ: Ne bismo izbjegli razgovor, ali mislim da je skoro nemoguće da mi budemo dio te vlasti.

A SDS?

BORENOVIĆ: E to morate njih da pitate. Koliko vidim, kod njih ima velikih podjela u stranci, jer ima onih koji smatraju da se po svaku cijenu mora ući u vlast, a drugi se tome protive. Za razliku od njih, mi imamo svoj pravac i put.

Jeste li uopšte u komunikaciji s njima, s obzirom na to da ste dosta dugo  zajednički nastupali?

BORENOVIĆ: Realno je izlaskom NDP-a Savez za pobjedu prestao da postoji, ali je ostao taj partnerski odnos i mi želimo da kroz taj odnos vratimo vrijedosti koje su nam potrebne i da ovo postane jedna normalna i demokratska zemlja u kojoj zakoni jednako važe za sve. Zato smo spremni da sarađujemo sa svima koji to žele.

Mislite da imate s kim?

BORENOVIĆ: Sa ljudima iz SDS-a imamo i dalje korektnu saradnju, u zajedničkom smo klubu Parlamentarne skupštine BIH. Oni su velika stranka koja ima turbulencije i mi se nadamo da će uskoro izaći iz svega toga, a eto, uskoro će im i unutarstranački izbori.

Imate li kakvih informacija ko bi mogao da naslijedi Vukotu Govedaricu?

BORENOVIĆ: Nemam, puno je obračuna među nekim pojedincima u SDS-u, a što se mene tiče, predsjednik je i dalje Vukota Govedarica.

Šta kažete za potez Dragana Čavića? Jeste li se iznenadili?

BORENOVIĆ: Jesam, bio sam jako iznenađen. Nisam to očekivao, ali to je njegova odluka i svako nosi svoj teret odgovornosti. Šta je bio motiv, u to ne želim da ulazim, ali to je sigurno poslalo poruku koja je i dalje snažna – da je politika potpuno obesmišljena i obeščašćena i to nam stvara veliki problem. Kako sad ubijediti potencijalne glasače da u nešto opet vjeruju? To je sada pitanje opšte percepcije, jer kako sutra prosječan birač da se ponaša? Mi smo tu pokazali dosljednost i u to se uzdamo. Doduše, treba izdržati, naročito ovih nekoliko mjeseci, jer imamo informacije da su vladajuće strukture uz pomoć nekih medija spremne da vrše strašan pritisak na PDP i na naše ključne ljude, prije svega na Stanivukovića i Crnatka.

Na kakav pritisak mislite? Pokušaj diskreditacije, ili mislite na neke konkretne ponude?

BORENOVIĆ: Napadi, pritisci, objavljivanje lažnih vijesti… Mislim na obračune na taj način. Ali, izdržaćemo i to, jer ovo je borba za normalno društvo od koje se ne smije odustati.

Borenović: Bio sam jako iznenađen Čavićevim potezom, poslana je poruka da je politika potpuno obesmišljena

Mislite li da je, ipak, bilo vrijeme i da se opozicija „raspadne“ i da se iz nje izrode prave snage?

BORENOVIĆ: Činjenica je da su za nas izborni rezultati bili šok, ali i dalje vjerujemo da se radilo o strašnoj krađi. Satisfakcija nam je samo izvještaj Kancelarije za ljudska prava OEBS-a u kojem su žestoko okvalifikovani brojni uticaji na izborni proces i vrlo jasno ukazano na na neke činjenice o kojima smo i mi uporno govorili. Da, trebaće vremena da se opozicija konsoliduje, barem one stranke koje žele da budu allternativa i ovaj period od godinu i po, do lokalnih izbora, moramo iskoristiti da se dobro pripremimo. Mi smo već spremni, otvorili smo stranku i za nove ljude i mlade snage koje su se već pokazale i dokazale.

Kad smo kod mladih snaga, šuška se da vaša najveća „zvijezda“, Draško Stanivuković, kao predsjednik Gradskog odbora PDP-a baš i nema apsolutnu podršku i da je i kod vas bilo nekih turbulencija?

BORENOVIĆ: Draško ima našu punu podršku. On je mlad, uporan i vrijedan čovjek koji sebe daje maksimalno. Način na koji on radi možda jeste izvan tradicionalnih političkih uzusa, ali i to je naša vrijednost i ta politika daje rezultat. Svima nama treba nešto novo. Takođe, prijedlog GO je da Draško bude kandidat za gradonačenika Banjaluike na izborima 2020.

Ne mislite da je možda, ipak, premlad za takvu funkciju?

BORENOVIĆ: Jeste mlad, ali ponavljam, ova zemlja se može razdrmati samo nečim atipičnim i samo velikom energijom. Njegov najveći rezultat i uspjeh je što je zašao u svaku ulicu u gradu i pokucao na hiljade vrata i što je pokazao da mu se svako može obrati sa probelmom. A tih napisa o našim nesuglasicama,  kojih nema, tek će biti.

Moram da pitam i gde su vam stari kadrovi, odnosno počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić? Šta sada radi nakon što je izgubio mjesto na fakultetu?

BORENOVIĆ: Mladen Ivanić je trenutno zaposlen u PDP-u i to mu jedino radno mjesto. Sramotno je to što mu se dogodilo na fakultetu, ali on ja s nama da nam pomogne i da nas posavjetuje. Njega ne želimo da se odreknemo.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI