INTERVJU BRANKO TODOROVIĆ: Poražavajuće je da se politički profitira omalovažavanjem žrtava

Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u RS, kaže da neodgovorni političari manipulišu građanima izazivajući podjele i mržnju, te da nisu spremni preuzeti svoj dio odgovornosti za dugogodišnju opstrukciju izgradnje povjerenja i procesa tranzicione pravde. Ističe da je Inicijativa za donošenje Rezolucije o Srebrenici pokrenuta kao odgovor na višegodišnje negiranje koje dolazi iz političkog vrha RS-a. Dodaje da je odgovornost građana takođe velika, jer daju podršku zagovornicima mržnje i podjela.

“Poražavajuće je saznanje, da nismo pokazali humanost i neophodnu civilizacijsku solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama. Proizvodnja mržnje i zla je finansijski i politički vrlo profitabilno. Većina političara u BiH, nema jasne političke ideje i vizije, niti imaju poštene namjere kada ulaze u politiku”, ističe Todorović, dodavši da postoji političke mudrosti u BiH bi se vodio politički dijalog u interesu svih.

Kako komentarišete poruke vlasti RS i Srbije nakon najave rezolucije o Srebrenici u UN-u?

TODOROVIĆ: Obojica političkih lidera nastoje iskoristiti najave donošenja Rezolucije o Srebrenici za jačanje svojih nezavidnih političkih pozicija, predstavljajući se zaštitnicima srpskog naroda protiv koga je skoro cijeli svijet. Nisu spremni preuzeti dio svoje odgovornosti za dugogodišnju opstrukciju  procesa  tranzicione pravde, potrebe za utvrđivanjem istine, te  izgradnjom  povjerenja  i pomirenja u regionu. Poražavajuće je da se politički profit pokušava graditi na omalovažavanju i vrijeđanju žrtava, na revizionizmu i relativiziranju ratnih zločina i veličanju ratnih zločinaca. Možemo pretpostaviti da je inicijativa za donošenje Rezolucije o Srebrenici upravo i pokrenuta kao odgovor na  provokacije žrtava i negiranja ratnih zločina, koji su godinama dolazili iz vrha vlasti u Republici Srpskoj.

Koliko je manipulacija najavljenom rezolucijom štetna za budućnost građana u ovom društvu?

TODOROVIĆ: Neodgovorni politički lideri manipulišu građanima izazivaju duboke krize i podjele, kontrolišu mržnju i strahove, jer nemaju sposobnost ili viziju rješavanja ekonomskih, privrednih i institucionalnih problema koje BiH i region imaju. Očigledna je opšta zapuštenost, nedostatak demokratskog napretka, sklonost ka autokratiji i donošenju zakona koji krše osnovna ljudska prava i slobode. Građani u velikoj mjeri snose odgovornost zbog ostrašćenosti i podrške korumpiranim i nesposobnim političkim liderima.

Da li usvajanje Rezolucije o Srebrenici može da pomogne boljem razumijevanju i suočavanju sa prošlošću ili će imati suprotan učinak?

TODOROVIĆ: Teško je razumjeti zašto međunarodna zajednica, koja je imala veliku moć i  izuzetno važnu ulogu u kreiranju mirovnog sporazuma za BiH, nikada nije pokrenula konkretne inicijative neophodne BiH društvu za novi početak. Dakle, tranziciona pravda nije zaživjela, nije bilo lustracije, nije bilo komisija za istinu i pomirenje, nije bilo preuzimanja odgovornosti, izvinjenja. Povjerenje i mir se teško i dugo grade, a na tome u BiH nije radio niko. Naravno, da nikakva Rezolucija ne može umanjiti duboke podjele u BiH, niti može nadomjestiti nedostatak društvenog dijaloga o pomirenju i izgradnji povjerenja. Udaljićemo se još više, jer očigledno da nekima to upravo odgovara.

Dodik je najavio samostalnost RS-a ako se izglasa rezolucija. Da li doživljavate ozbiljno ovu prijetnju?

TODOROVIĆ: Nije ništa novo da retoriku političara ne prate konkretna djela. Priča o samostalnosti RS nanosi najviše štete upravo građanima RS. To je jedan od brojnih primjera nedopustive političke manipulacije građanima. Da postoji političke mudrosti, vodio bi se politički i društveni dijalog u BiH, i pronašla rješenja u interesu svih. Ozbiljni i odgovorni političari bi stvorili preduslove da BiH postane suverena i slobodna zemlja. Očigledno je, da se stvaranjem dramatičnih ispraznih konflikata, i izmišljanjem neprijatelja, želi  ukloniti pažnja javnosti sa enormne korupcije  i katastrofalne ekonomske situacije. Možemo primijetiti da domaćim političkim liderima koji tobože žele odlazak međunarodne zajednice iz BiH, itekako odgovara to dvojstvo vlasti, jer uvijek imaju izgovor da prisustvo međunarodne zajednice u BiH zaustavlja demokratski razvoj.

Da li ove politike mogu dati neke rezultate, postoji li konačni cilj?

TODOROVIĆ: Konkretni rezultati vlasti u RS su poražavajući, Republiku Srpsku je u proteklih 25 godina napustila trajno trećina radno sposobnog stanovništva, pljačka narodnog novca je sistematska, institucije su nefunkcionalne, osnovna ljudska prava i slobode su dovedeni u pitanje, samovolja moćnika je iznad zakona. Politike koje  nemaju sposobnost da grade ekonomski i privredni napredak za sve građane, usmjerene su na otimanje uspješnih preduzeća raznim prevarama, davanje koncesija na štetu Republike Srpske, i izmišljanje spoljnjih i unutrašnjih neprijatelja. Konačni cilj je vjerovatno da se opljačka sve što se još nije opljačkalo, i da se otjeraju svi koji žele da slobodno misle i govore.

Suočavanje sa prošlošću u BiH i cijeloj regiji nije uspjelo, ratni zločinci su nove zvijezde.

TODOROVIĆ: U regionu nije bilo pokušaja da se ozbiljno radi na suočavanju sa prošlošću jer to vodećim političkim strukturama nije odgovaralo, zbog direktne umiješanosti i odgovornosti za brojne ratne zločine. Bilo bi nerealno očekivati da vladajuće političke strukture ukazuju na sopstvenu odgovornost.

Naravno, odgovornost građana je takođe velika jer daju podršku zagovornicima mržnje i podjela. Poražavajuće je saznanje da nismo pokazali humanost i neophodnu civilizacijsku solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama. Društva koja nemaju istinske heroje, nego pokušavaju da od ratnih zločinaca prave uzore mladim generacijama, osuđena su na propast. Moral i etika, vladavina prava, predstavljaju za male narode najčvršće temelje za budućnost.

Mislite li da su te “vodeće političke strukture” svjesne zla kojeg prozvode?

TODOROVIĆ: Proizvodnja mržnje i zla je finansijski i politički vrlo profitabilno. Većina političara u BiH, nema jasne političke ideje i vizije, niti imaju poštene namjere kada ulaze u politiku. Laž, prevara, korupcija, kriminal, kupovina glasova, neznanje, bahatost i primitivizam, nesposobnost i nekompetentnost, govor  mržnje, su najčešće osobine naših političara.  Mnogi građani se najlakše identifikuju sa takvima i podržavaju ih, a doći će vrijeme i za kajanja.

Je li moguće da se u društvu gradi humaniji odnos prema žrtvama, a ratni zločinci osuđuju?

TODOROVIĆ: Naravno da bi se u BiH mogli graditi sasvim drugačiji odnosi, zasnovani na civilizacijskim i humanističkim vrijednostima. To bi zahtijevalo godine napornog i sistematičnog rada, međusobnog poštovanja i razumijevanja, i prije svega odlazak sa političke scene onih koji stvaraju haos, koji šire mržnju i destrukciju, i pljačkaju milijarde. U tome građani BiH igraju ključnu ulogu, da prepoznaju nove lidere i ideje, koji će graditi mir i stabilnost, i napraviti konkretne pomake u evroatlantskim integracijama.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. izvršni urednik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI