ISTRAŽIVANJE: Košarac na hranu i piće potrošio oko 28.000 KM naših para u restoranu u kojem se prodaje njegova rakija!

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u posljednje četiri i po godine na ovoj funkciji potrošio je blizu 28.000 maraka budžetskih sredstava samo na ime reprezentacije!

Sav ovaj novac, da bi sve bilo interesantnije, Košarac je potrošio na jednom mjestu, u ekskluzivnom restoranu Ribnjak Toplik, u Istočnom Sarajevu, u kojem ovaj poslanik SNSD-a prodaje svoj privatni alkoholni proizvod Moja rakija.

Istražujući priču Inforadar je naišao na velike probleme, najprije jer su iz Sekretarijata Predstavničkog doma Parlamenta BiH odbijali da nam dostave tražene podatke o Košarčevim troškovima, iako smo u dva navrata slali zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

Foto: Sjedište institucija BiH (i Parlamenta BiH) u Sarajevu

Tek nakon što su Ombudsmeni za ljudska prava otvorili istragu te utvrdili da su pojedinci iz Sekretarijata Parlamenta BiH derogirali i prekršili zakon, štiteći poslanika Košarca od interese javnosti, jučer smo dobili tražene podatke. Pri tome je zanimljivo da je Sekratarijat poništio „samog sebe“, odnosno prethodno donosenu vlastitu odluku, ali tek nakon istrajne borbe za ostvareivanje naših prava i interesa javnosti, odnosno, nakon Urgencije Ombusmena da učine ono što po zakonu moraju.

Pojednostavljeno, Staša Košarac je tokom nekih 55 mjeseci na mjestu šefa Kluba poslanika SNSD-a (ovo mu je drugi mandat u Parlamentu) na hranu i piće trošio oko 500 KM mjesečno, no kada odbijemo vikende, vjerske praznike, službena putovanja i godišnje odmore, iz svega proizilazi da je cifra umnogome veća.

Foto: Faksimil o utrošku sredstava za reprezentaciju kao šefa Kluba SNSD-a

Srazmjerno rastu njegovog privatnog biznisa (prodaji njegove rakije u Ribnjaku) tako su rasli i njegovi troškovi za reprezentaciju u istom objektu, pa je rekordnih 7.353 KM imao u 2017. godini.

Da je šef Kluba poslanika SNSD-a u dubokom sukobu interesa, odnosno da je koristio politički uticaj i trgovao interesima (vlastitim, dabome) potpuno je jasno iz prostog razloga jer se u Restoranu Rinjak Toplik, u koji Košarac dovodi visoke goste i zvanice na ručkove i večere, prodaju velike količine njegove rakije.

Poseban pečat cijeloj priči daje podatak da je rakija Staše Košarca sumnjive kvalitete i daleko od „čiste prirodne“, kakvu je reklamira.

Naime, ranije smo uradili i istraživanje u referentnom laboratoriju (sve je objavljeno u tekstu Inforadara: „TRADICIJA“ S EKSTRAKT DODATKOM: Košarac stvorio biznis od prodaje rakije sumjive kvalitete i korištenja uticaja“) koji je potvrdio da Košarčeva rakija sadrži i ektrakt dodatke, čime dovodi u zabludu konzumente njegovih proizvoda.

Podjećamo, Košarčeva mjesečna plaća, sa paušalom i dodacima, iznosi oko 6.000 KM.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI