Kada su policija, vojska i bolnice na usluzi – Znate li vi ko je Spaha?

Autor: Milanka Kovačević

Da je Emir Spahić, biviši kapiten fudbalske reprezentacije BiH povređen u saobraćajnoj nezgodi, objavili su mediji širom regiona. Ono što je ostalo nepoznato je da su, u ovom slučaju, institucije sistema, od policije do zdravstva, gledale na drugu stranu, a zakon primenjivale veoma fleksibilno.

Na uviđaj sa zakašnjenjem

Nešto posle ponoći 30. avgusta policijskoj stanici u Gacku je prijavljena saobraćajna nezgoda. U saopštenju koje je sutradan dostavljeno medijima je stajalo da su policijski službenici izvršili uviđaj u kome je konstatovano da je u rejonu sela Stolac u opštini Gacko došlo do prevrtanja vozila marke Jeep Wrangler i da je suvozač zadobio telesne povrede. Vozač M. H. je osumnjičen da je počinio krivično delo “Izazivanje opšte opasnosti”, a suvozač je hospitalizovan.

Slučaj bi verovatno prošao poput mnogih drugih da se ubrzo nije saznalo da je povređeni Emir Spahić, bivši kapiten fudbalske reprezentacije BiH. Tog i narednih dana novinarske ekipe su opsedale Spahićevo rodno selo Kulu i bolnice u kojima je smeštan.

Ono što nije stajalo u saopštenju PU Trebinje je vreme kada je izvršen uviđaj i okolnosti pod kojima je došlo do nezgode.

Iako se nezgoda desila pre ponoći, pri povoljnim vremenskim uslovima, uviđaj je rađen tek sutradan. Pritom, mesto nezgode nije bilo označeno niti obezbeđeno. Policijski službenici sa kojima smo nezvanično razgovarali su rekli da su time prekršene zakonske odredbe koje jasno definišu način i pravila pod kojima se vrši uviđaj. Sa tim se slaže i bivši policijski inspektor Borislav Radovanović.

Kakav uviđaj ima smisla raditi na izmenjenom i neobezbeđenom mestu? Uviđaj je hitna istražna radnja koja se preduzima kada je za razjašnjavanje neke važne činjenice neophodno opažanje na licu mesta. Čim se lice mesta izmeni u bitnoj meri, a do toga u saobraćaju dolazi uvek kada se radnja odlaže i kada mesto nije obezbeđeno, nema smisla raditi uviđaj. Ili se radi odmah i na mestu obezbeđenom od promena, ili se uopšte ne radi. Naknadno se mogu izvoditi samo sumnjive radnje”, zaključuje Radovanović.

Pitanje vremena vršenja uviđaja postavili smo i PU Trebnje, ali smo u šturom odgovoru upućeni na pomenuto saopštenje medijima u kojem se ne precizira vreme izlaska na teren.

Nije nam odgovreno ni da li je u vozilu pronađeno oružje, kao ni šta se, na osnovu uviđaja, može reći o nesreći.

Omerta na delu

Tu noć su, kao i mnogo noći pre toga, džipom jurili divlju svinju po polju. Spahić je stajao na vratima i pokušao da puca iz vozila. Onda su, pošto je bio mrak, upali u neki kanal, on je ispao, a džip se na njega prevrnuo. Detalji se, naravno, prikrivaju. Sve je zataškano”, tvrde naši izvori i dodaju da iako su se žalili lovočuvarima, ali i policajcima, “niko ništa neće da preduzme dok im se ne uputi zvanična primedba.

A kako to da uradimo i da navučemo njegov bes na sebe. Uostalom, policija ga štiti. Džip koji je prevrnut te noći je u vlasništvu inspektora PS Gacko, a Spahić je prijatelj sa obojicama Laketa – bivšim i sadašnjim načelnikom PU Trebinje. Kad su stali na njegovu stranu, a kaznili policajce koji su ga uhvatili u krivolovu, čemu mi možemo da se nadamo”, pitaju se naši sagovornici.

Ove navode negira bivši komandir PS Gacko, inspektor Saša Glušac koji je i aktuelni predsednik Udruženja lovaca i ribolovaca “Vranjača”. U kratkom razgovoru je zamerio što pišemo o tome samo zato što je akter javna ličnost i rekao da Spahić nije bio u krivolovu kao i da protiv njega ne postoji ni jedna zvanična prijava.

“Nemam saznanja da je bio u krivolovu. Mislim da to nije tačno. Što se tiče same nezgode, ništa zvanično ne želim da kažem. A džip jeste na mene registrovan, ne vidim u čemu je problem”, rekao je Glušac.

Sa druge strane, naša saznanja su da su se meštani usmeno žalili nadležnima, “ali niko ne sme zvanično ništa da pokrene”.

“Oni idu u noćni lov sa reflektorima i to radnim danom, što je zabranjeno. Očito, u ovoj državi neko može šta god hoće. Ono što on (Spahić prim. aut.) radi je pravi divlji zapad. Šta god da mrdne, on puca”, tvrde naši izvori.

VIP bolnički tretman

Da je i za zdravstvene ustanove Spahić bio povlašćeni pacijent govori činjenica da je za protekle dve godine iz trebinjske bolnice asistencija Oružanih snaga BiH zatražena samo jednom i to u ovom slučaju. Da li je Spahić bio pacijent u najtežem stanju ili su se nadležni vodili drugim kriterijumima, od JU Bolnica Trebnje još odgovore nismo dobili iako smo pitanja poslali dva puta. U telefonskom razgovoru službenica nam je rekla da je verovatno koleginica prosledila pitanja odgovornima.

Za razliku od trebinjske zdravstvene ustanove na koju čekamo da se oglasi, iz odgovora Ministarstva odbrane BiH smo saznali da su u protekle dve godine zdravstvene ustanove u državi samo dva puta zatražile angažovanje helikoptera Oružanih snaga. Jednom je to bilo na zahtev KCU Sarajevo i jednom od JU Bolnica Trebinje. U oba slučaja je razlog bila “hitna medicinska evakuacija zbog urgentnog zbrinjavanja pacijenta”.

Naši sagovornici tvrde da ovakvo ponašanje institucija obeshrabruje svako insistiranje na poštovanju zakona jer on ne važi isto za sve. Dok se “običnim” pacijentima uskraćuju terapije, a sistem trenira strogoću, za druge on funkcioniše savršeno.

Sve se zna. Gledamo šta se radi, ali smo nemoćni kad policija neće da reaguje. Kažu: Znate li vi ko je Spaha?”, sa rezigniranošću zaključuju sagovornici.

Izvor: Direkt-portal

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI