Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Italijanska policija uhapsila je 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje i maltretiranje maloljetnih pritvorenika, saopćili su u ponedjeljak tužioci u Milanu.

Pored 13 čuvara, od kojih 12 radi u pritvorskom centru za maloljetnike Cesare Beccaria u Milanu, suspendovano je još osam policajaca, navode tužioci u saopćenju.

Zatvor za maloljetnike ima 50 čuvara, ali već 20 godina nema direktora. U zatvoru nisu odmah komentirali hapšenja, dok je sindikat glavnog čuvara izdao saopćenje u kome se navodi da je “zaprepašten” vijestima o istrazi.

– Znamo da zatvorski stražari širom Italije rade profesionalno i humano. Međutim, kao i uvijek, vjerujemo u pravosuđe da rasvijetli situaciju što je moguće prije – saopćio je sindikat SAPPE.

Istraga je proizašla iz izvještaja ombudsmana za prava zatvorenika i koristila je kako svjedočenja maloljetnih pritvorenika, tako i prisluškivanja i snimke kamera iz zatvora, saopćili su tužioci.

Navodna krivična djela počinjena su od 2022. godine do danas, dodaju oni.

– To je bolna afera i loša stranica u istoriji naše institucije – kazao je glavni tužilac Milana Marchelo Viola na konferenciji za novinare.

Dodao da su zatočenicima stavljene lisice na ruke, tako da se nisu mogli zaštititi, te da su ih tukli na način da ne ostavljaju tragove.

– Osumnjičeni su vjerovali da su njihovi postupci opravdani kao obrazovne mjere, kao odgovor na loše ponašanje zatvorenika, ali je umjesto toga bilo nezakonito nasilje – kazala je novinarima tužiteljica Letizia Mannella.

Italija je, kao i druge evropske zemlje, imala višestruke probleme u svojim zatvorima, a nadzorni organi tvrde da je višegodišnje nedovoljno finansiranje dovelo do velike prenatrpanosti zatvora i loših životnih uslova za zatvorenike.

Ta zemlja, međutim, relativno nisku populaciju maloljetničkih zatvorenika – iako brzo raste. Antigona, organizacija za zaštitu zatvorenika, saopćila je da su krajem februara bila 532 maloljetna pritvorenika u 17 centara, u odnosu na 381 u 2022., prenosi Reuters

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI