Uspostavljena kontakt tačka za razmjenu informacija između DKPT i OSBiH

Sastanak radnih grupa Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH i Oružanih snaga (OS) BiH održan je danas u Sarajevu, s ciljem nastavka saradnje i implementacije potpisanog Sporazuma o međusobnoj komunikaciji i saradnji te pružanju pomoći u oblasti obuka, koji su nedavno potpisali direktor Direkcije Enes Karić i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

U prvoj fazi realizacije tog sporazuma od 25. marta do 5. aprila u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar održana je obuka iz oblasti “Neposrednog osiguranja VIP osoba”, na kojoj je instruktorski tim Direkcije prenio svoje dugogodišnje iskustvo i znanje u osiguranju VIP osoba.

Danas je realizovana druga faza Sporazuma gdje se radilo se na uspostavljanju kontakt tačke za razmjenu informacija i podataka koji se tiču sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Također, učesnici su radili na izradi planova i programa za specijalističke obuke, s ciljem jačanja kapaciteta sposobnosti pripadnika Vojne policije Oružanih snaga BIH i  policijskih službenika DKPT BiH na sprječavanju, otkrivanju i dokumentovanju izvršioca krivičnih djela usmjerenih protiv OSBiH i sigurnosti BiH, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI