I pored upozorenja iz VSTVBiH, postoje nosioci pravosudnih funkcija koji ne provode Zakon o zaštiti tajnih podataka, pa iz pravosuđa cure osjetljive informacije

Neprovođenje Zakona o zaštiti tajnih podataka jedno je od zajedničkih obilježja velikog broja pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

VELIKA OPASNOST

Iz Ministarstva sigurnosti BiH napominju kako je propisano da se Zakon primjenjuje na sve institucije, organe, pravne osobe i građane BiH, međunarodne ili regionalne organizacije i dužni su ih se pridržavati državni i entitetski organi, vršioci javnih dužnosti, organi lokalne uprave, organi uprave na svim drugim nivoima vlasti, privredne i druge organizacije i institucije koje u provođenju zakonskih ovlaštenja proizvode, imaju pristup i koriste te podatke, kao i zaposlenici u tim organima, organizacijama i institucijama.

I VSTVBiH od pravosudnih institucija zahtijeva primjenu ovog zakona, ali čini se da sve i ostaje na zahtjevu. Svježe su presude zbog, između ostalog, neprovođenja ovog zakona Gordani Tadić, bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH i glavnom tužiocu RS-a Mahmutu Švraki.

– Nakon imenovanja v. d. glavnog tužitelja BiH Milanka Kajganića, te useljenja u kapacitete nove nadograđene zgrade za smještaj kapaciteta Tužiteljstva BiH, poduzete su aktivnosti na osiguranju adekvatnog prostora i potrebnih sigurnosnih uvjeta za provedbu Zakona o zaštiti tajnih podataka, te su izvršene potrebne aktivnosti za provođenje personalnih sigurnosnih provjera uposlenika, kažu nam u Tužilaštvu BiH.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, kaže da i pored upozorenja iz ove institucije, postoje nosioci pravosudnih funkcija koji ne provode ovaj zakon koji je vrlo jasan.

– Mi gledamo da ne budemo prestrogi, nego da se ostavi dovoljno vremena jer se traže i neki materijalni resursi, sigurne sobe, oprema… I tek kad ocijenimo da baš nema nikakvog opravdanja za neprimjenjivanje Zakona, onda je na UDT-u, oni tuže, a komisije Vijeća provode proceduru i donose odluke, govori Lagumdžija, napominjući da bez odluka UDT-a ne može doći do pokretanja postupka.

Draganu Mektiću, državnom parlamentaracu i bivšem ministru sigurnosti BiH, neshvatljivo je da su se nosioci najviših pravosudnih funkcija oglušili na provođenje Zakona.

– Pojedinci su sebi uzeli za pravo, stavili se iznad zakona i potpuno je logično da moraju snositi odgovornost. Trebaju biti kažnjeni, jer su zloupotrijebili službeni položaj i nisu ispoštovali Zakon o zaštiti tajnih podataka, jasan je Mektić.

Advokat Miodrag Stojanović govori i o sukobu dva prava, s jedne strane je zaštita podataka ljudi koji se pojavljuju u krivičnim postupcima, a s druge potreba javnosti da bude obaviještena.

NIKO NIJE SLIJEP

– Informacije do kojih dolazimo mogu biti izuzetno osjetljive, Zakon predviđa pravo tužilaštvima da ne dostave podatke i dokaze koji bi omeli tok istrage. Upravo zbog straha od curenja informacija, tužilaštva ne daju ništa, kaže Stojanović.

I pored toga, određene informacije cure i to, smatra on, i iz VSTVBiH kada se radi o disciplinskim postupcima, ali i službi koje servisiraju tužilaštvo.

– Postoje novinari koji imaju informacije koje nemaju ni branioci u predmetu. Kako?! Tužioci, sudije i branioci imaju profesionalni dignitet, mnogi poštuju Zakon, ne otkrivaju zaštićene svjedoke. Takvih je mnogo, ali opet nisam slijep, vidim da iz vrha pravosuđa cure osjetljive informacije, rekao je Stojanović.

Izvor: Oslobođenje

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime