Izašla je šesta epizoda serije The Last of Us koju je režirala Jasmila Žbanić

BOSANSKOHERCEGOVAČKA redateljica Jasmila Žbanić režirala je jednu od devet epizoda prve sezone hit serije The Last of Us.

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Riječ je šestoj epizodi, koja se od ponedeljka može gledati na kanalu HBO, a u njoj će, kako se može vidjeti u traileru, Joel i Ellie konačno stići do Tommyja.

Ono što možemo vidjeti i reći sa stopostotnom sigurnošću jest da se radi o još jednoj izvrsnoj i predivno snimljenoj epizodi (snimateljica je Christine A. Maier, koja je s Jasmilom radila i na Grbavici i Quo Vadis, Aida?), a već ionako vestern atmosfera cjelokupne serije u ovoj je epizodi dodatno naglašena.

Osjećaji izlaze na površinu

Međutim, naglasak epizode je na daljnjem razvoju i produbljivanju odnosa između Joela i Ellie. Radnja je smještena tri mjeseca nakon tragičnih događaja iz prošle epizode, a Joel pokušava pronaći svog brata Tommyja, s kojim je izgubio kontakt i zna samo da se nalazi negdje na području Wyominga.

Iako priča nije identična kao u igri, onaj temeljni dio je zadržan. Neki su dijelovi sažeti, drugi su direktna posljedica prijašnjih promjena, a neke promjene su jednostavno logične jer u seriji ne bi nikako funkcionirale (primjerice, Joelov pad s drugog kata na šipku koja ga probada).

Međutim, kao i mnogo puta dosad, Mazin i Druckmann pokazali su da itekako dobro znaju pronaći ravnotežu između toga da ponekad i drastično izmijene priču, a istovremeno ostanu vjerni likovima, temama i centralnoj poruci. Štoviše, većina tih odmaka ide u korist likova i priče koji tako postaju dublji i slojevitiji.

Sve u svemu, još jedna odlična epizoda, ali i savršen dodatak filmografiji Jasmile Žbanić, kojoj bi ovo moglo otvoriti dodatna vrata.

Jasmila Žbanić doživjela je svjetsku slavu kada je njezin film Quo vadis, Aida? bio nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji strani film, a što se serije The Last of Us tiče, jedan od tvoraca igre i producent serije Neil Druckmann nedavno je otkrio da će snimati i drugu sezonu.

Izvor: index.hr

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI