IZBORI U SREBRENICI, DOBOJU I MOSTARU: Kad se iscrpe sve druge opcije – može i pošteno!

Krivotvorenje volje građana na demokratskim izborima je teško krivično djelo za koje naš zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora. Zato samo ponavljanje izbora neće imati nikakav značajan efekat ukoliko ne bude praćeno rigoroznim kažnjavanjem

Juče je Centralna izborna komisija (CIK) BiH poništila izborne rezultate za 26 od 28 birališta u Srebrenici, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. Odluka je donesena na osnovu dokaza o brojnim malverzacijama u vezi s glasanjem u ove dvije lokalne zajednice, među kojima su i fiktivno prijavljivanje birača, glasanje sa nevažećim dokumentima ili bez dokumenata, krivotvorenje potpisa, te druga teška kršenja izbornih pravila.

Podsjetimo, u novembru su tri osobe uhapšene zbog sumnje da su učestvovale u izbornim prijevarama u Srebrenici. One su osumnjičene za manipulacije ličnim podacima građana Srebrenice za glasanje putem pošte iz Srbije u korist aktuelnog načelnika te općine Mladena Grujičića.

DODIK U ŠOVINISTIČKOM ZANOSU

S druge strane, u Doboju još nema konkretnih pravnih akcija protiv učesnika u izbornim malverzacijama, ali su zato zbog nepotvrđivanja izbora u ovom gradu organizovani, odnosno režirani protesti protiv Gradske izborne komisije, nakon čega su uslijedile i krivične prijave SNSD-a protiv šest članova CIK-a te lidera dvije opozicione stranke.

Svoj doprinos pritisku na CIK dao je i lider SNSD-a Milorad Dodik u jučerašnjem – sad već za njega karakterističnom – šovinističkom i primitivnom ispadu u kojem je javno vrijeđao članove CIK-a, optuživao ih za pristrasnost i brojao njihova nacionalna krvna zrnca, posebno targetirajući Vanju Bjelicu-Prutina „jer je udata za Bošnjaka“.

Foto: Dodik u karakterističkom ispadu teško izvrijeđao članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina

Krivotvorenje volje građana na demokratskim izborima je teško krivično djelo za koje naš zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora. Zato samo ponavljanje izbora neće imati nikakav značajan efekat ukoliko ne bude praćeno rigoroznim kažnjavanjem svih onih koji su učestvovali u prevarama, ali i onih za čiju korist su one vršene.

Teško je vjerovati da su samo tri osobe odgovorne za malverzacije u Srebrenici, ili da u Doboju odgovornost prestaje na članovima biračkih odbora.

Krivce za ove pojave treba tražiti na višim nivoima – među onima koji direktno profitiraju od ovakvog načina provođenja izbora. U ranijim izjavama su pojedini članovi CIK-a navodili kako se ne smije dopustiti da se implementiraju „plodovi otrovnog stabla“, odnosno rezultati postignuti na protuzakonit način. Ali, ovi plodovi nisu otrovni sami od sebe, nego je manje-više lako ustanoviti ko je otrovao i tlo na kojem je stablo niklo.

Barem je takav slučaj u Mostaru, gdje se nakon djelimičnog ponovnog prebrojavanja glasova tačno zna na kojim biračkim mjestima se kralo, koliko se kralo i u čiju korist se kralo, ali to nije bilo dovoljno CIK-u da naredi ponovno brojanje svih glasova u ovom gradu. Ovom logikom će na ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju, čiji će termin održavanja CIK odrediti naknadno, biti potrebno osigurati ne potpunu zakonitost i transparentnost izbornog procesa, nego neki prihvatljiv nivo lopovluka – „eno varajte onako nekako kao što su varali u Mostaru“.

U Mostaru se varalo do te mjere da su na pojedinim biralištima pojedini kandidati imali stoprocentan učinak u preferencijama, kao na primjer na biračkom mjestu 151-A-002, gdje je kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić imao 352 preferencijalna glasa, dok niko drugi od kandidata sa liste nije imao niti jedan! Varijanta u kojoj je moguće postići da 352 glasača glasaju samo za jednog kandidata i pri tom niko od njih ne dođe u iskušenje da uz to glasa i sam za sebe ili za nekog poznatog i bliskog kandidata sa liste je teško i zamisliva, osim ako niste Super Mario i kandidat HDZ-a u Mostaru.

KAKO SU KRALI U MOSTARU

Iako je fokus javnosti bio usmjeren na malverzacije sa glasovima u mostarskim izbornim jedinicama sa pretežno bošnjačkim elektoratom, očito je da se varalo i onima gdje su većina glasača hrvatske etničke pripadnosti. O ovome predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kaže kako su izborne prevare konstatirali i dokumentirali i na izborima 2016. i 2018. godine.

„Uzalud je očekivati da se tome može stati u kraj. Prijavljivali smo SIPA-i krađe na izborima 2016. i 2018. godine, SIPA to prepusti MUP-u HNK i, da se poslužim narodnom izrekom – ujeo vuk kenjca“, kaže Raguž. On kaže kako su njihovi posmatrači uočili odstupanja u brojkama prebrojanih glasova na tri biračka mjesta, te sumnja da su dodatni glasovi HDZ-u dopisivani u Gradskoj izbornoj komisiji.

Raguž: Prijavljivali smo SIPA-i krađe i 2016. i 2018., ali “pojeo vuk kenjca”

Iz HRS-a ukazuju i na koincidenciju kako su i HDZ i koalicija predvođena sa SDA osvojile identičan broj glasova na gradskoj listi putem mobilnih timova – tačno 450 svaka. Uz to, tvrde da veliki broj prijavljenih birača za glasanje putem mobilnih timova nije bio u mogućnosti glasati, što ostavlja mogućnost da je neko glasao u njihovo ime.

Ova stranka je ukazala na neke začuđujuće neproporcionalnosti u glasovima, gdje na primjer na jednom biračkom mjestu prvorangirani kandidat HDZ-a ima 97% i 84% preferencija, a na drugom mjestu u istom naselju 35%.

„Svi ti podaci ne podudaraju se sa podacima koje smo mi dobivali od naših promatrača,“ kažu iz HRS-a.

Bolji poznavaoci prilika u Mostaru kažu da je jednako oštećen i HDZ 1990, koji je bio na pragu osvojenog mandata, ali da ova stranka ne želi oko toga dizati veliku prašinu zbog svojih odnosa sa HDZ-om BiH. U svakom slučaju, argumenti da je HRS zakinuta za jedan mandat su prilično uvjerljivi, naročito ako se uzme u obzir drastična razlika između glasova za HDZ i HRS putem mobilnih timova za jedinstvenu gradsku listu i partikularnu listu u izbornoj jedinici Jugozapad.

Iz ove izborne jedinice dolaze 222 glasa od ukupnih 450 koje je HDZ BiH skupio putem mobilnih timova. U toj je jedinici za HRS putem mobilnih timova glasalo svega šest glasača, odnosno 2,2%. HRS u ovoj jedinici ima oko 16% redovnih glasova, a HDZ BiH oko 59%, što postotak od oko 84% glasova putem mobilnih timova za ovu stranku ne čini nimalo vjerodostojnim. Inače, u izbornoj jedinici Jugozapad je HRS-u za još jedan mandat nedostajalo svega 177 glasova.

BH Blok je nakon ponovnog prebrojavanja na 14 biračkih mjesta „uspio vratiti“ jedan mandat koji bi im bio uskraćen da nije bilo ponovnog otvaranja biračkih kutija i brojanja u Sarajevu. U SDP-u i Našoj stranci vjeruju kako bi im ponovno prebrojavanje donijelo barem još jedno vijećničko mjesto.

SNSD NAJAVLJUJE SABOTAŽU IZBORA 2022.

Irma Baralija iz Naše stranke kaže da osnovano vjeruju kako je u izbornoj jedinici Sjever BH Blok sigurno zakinut za jedan mandat, a da je vrlo vjerovatno i da bi Platforma za progres dobila jednog vijećnika sa jedinstvene gradske liste da nije bilo izbornih prevara i malverzacija.

„Jednako kako su listići BH bloka pronalaženi u smotuljcima SDA Koalicije, vrlo vjerovatno su tako završavali i listići Platforme, kao i Liste Pravo na grad. To je izgleda bio sistem koji su koristili, pored ovog dokazanog manipulisanja preferencija dopisivanjem brojeva na zapisniku“, kaže Baralija za Inforadar.

Baralija: U izbornoj jedinici Sjever sigurno smo zakinuti za jedan mandat

No, CIK je odbijanjem ponovnog prebrojavanja glasova na svim biračkim mjestima otklonio mogućnost da ove sumnje budu i potvrđene. I Sud Bosne i Hercegovine je u tome stao na stranu CIK-a, odbijajući žalbu tri stranke koje su tražile ponovno prebrojavanje.

Čini se kako je u cijeloj priči oko izbora u Mostaru, koji su od strane predstavnika međunarodne zajednice najavljivani kao „najpomnije nadzirani izbori u BiH od rata naovamo“, sada svima nadležnima za njihovu zakonitost ipak jedino bitno da se što prije implementiraju njihovi rezultati. Na primjeru Mostara se svjesno ignoriše ranije spominjani princip „plodova otrovnog stabla“ i sve su šanse da će ti plodovi nakon prerade dovesti do još većeg trovanja u bliskoj budućnosti.

Naime, SNSD je već najavio sabotažu općih izbora 2022. godine, a pojedine stranke, poučene iskustvom sa ovih izbora na kojima je CIK odbijao naknadne prigovore, najavljuju kako će na tim izborima u zapisnike sa biračkih mjesta unositi apsolutno sve moguće primjedbe te tako kreirati osnovu za naknadno otvaranje kutija i ponovno prebrojavanje glasova na svim biralištima.

Uz već postavljene granice „prihvatljivog“ kada su izborne muljaže u pitanju, sigurno je da nas na idućim izborima očekuje novi rašomon i dalje opadanje povjerenja građana u izborni sistem.

Adis NADAREVIĆ
Adis NADAREVIĆ
Adis Nadarević je novinar, kolumnista i savjetnik za odnose s javnošću iz Sarajeva. Sarađuje s nizom medija iz BiH i regije, uključujući Al Jazeeru Balkans, Mediacentar Sarajevo i Remarker Media. Poznat je po komentarima koje iznosi na Twitteru pod nadimkom Riđobrki, zbog čega je uvršten među digitalne influencere jugoistočne Evrope u odabiru Digital Communications Networka.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI