Iako je većina država svijeta u poodmakloj fazi vakcinacije stanovništva protiv Covid-19, a neke države već provode revakcinaciju, Vlada Federacije i Ministarstvo zdravstva FBiH tek su u petak 22. januara „saznali“ ko prozvodi vakcinu Sputnjik, odnosno vakcinu kineskog proizvođača Sinopharma.

Ovo je, naime, navedeno u gotovo amaterski intoniranoj urgenciji koju je ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić jučer uputio Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

U dopisu naslovljenom sa „vrlo žurno“, koji je u posjedu Inforadara, Mandić obavještava MVP kako je održan sastanak kojem su, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, prisustvovali i entitetski premijeri te ministri zdravlja na temu početka direktne nabavke vakcina a nakon što im je postalo jasno kasni isporuka prvih vakcina kroz „sadaka“ sistem Covax.

Ono što dodatno šokira, osim samog njihovog „saznanja“ ko proizvodi vakcinu „intrigantnog“ imena Sputnjik, jeste da Mandić kao ministar zdravlja od MVP-a, usred procesa vakcinacije koji se provodi u svijetu nad milionima ljudi, traži „sažetak karakteristika“ ovih vakcina.

Foto: Faksimil Mandićeve urgencije Ministarstvu vanjskih poslova BiH

„Saznajemo da cjepivo ’Sputnjik’ proizvodi Gamaleya, iz Ruske Federacije, a cjepivo protiv Covid-19 proizvodi Sinopharm iz Republike Kine. Kako bi se opredijelili o mogućnostima nabave gore navedenih cjepiva i količinama, ljubazno vas molimo da putem veleposlanstava R Kine i Ruske Federacije zatražite za potrebe ovog ministarstva sažetak karakteristika navedenih cjepiva protiv Covid-19, registraciju cjepiva u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije“, navodi, uz ostalo, Mandić.

Dakle, nakon svih propusta, otezanja, skandaloznog odnosa prema javnom zdravlju i životima stanovnika, mjesec nakon što je cijeli svijet uveliko u procesu imunizacije, uključujući i države regije, Vlada Federacije i Ministarstvo zdravlja imaju „saznanja“ ko proizvodi koje vrste vakcina, a od MVP-a BiH traže informaciju o njihovim „karakteristikama“.

Pri tome, sada je već posve jasno i izvjesno, za građane Federacije bit će nabavljene i ruske, odnosno kineske vakcine, što je u suprotnosti sa planom koji je Vlada Federacije nedavno sačinila jer je u njemu predviđeno da vakcine koje će nabaviti moraju biti registrirane u Evropskoj agenciji za lijekove.

„Vlada Federacije BiH i FMZ opredijeljeni su da cjepivo protiv COVID-19, koje će se primjenjivati u Federaciji BIH, mora biti registrirano u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak žurnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno uporabe lijekova. Sva cijepiva koja budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet izdat od EMA”, navedeno je u Vladinom planu.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime