IZBORNI KRAH ETNONACIONALISTA: Građani izglasali promjene kao uvod za opće izbore 2022. godine

Bakir Izetbegović je ustvrdio da je SDA „u Sarajevu izgubila a u BiH pobijedila“, iako je nejasno na osnovu čega temelji takve procjene. Komentarišući rezultate izbora, rekao je da su „Sarajevo, Banjaluka i Bijeljina birali promjene, koje su znakovite“

Najveći i ključni gradovi u BiH, Sarajevo, Banjaluka, kao i Bijeljina te još mnoge urbane sredine, izborom načelnika/gradonačalenika na netom okončanim lokalnim izborima izabrali su promjene.

Kandidati četvorke, koalicije koju čine Naša stranka, SDP, Narod i pravda (NiP) te Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahima Hadžibajrića, odnijeli su uvjerljive pobjede u utrci za načelnike u četiri sarajevske opštine, Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Ilidži. Iz četvorke je istaknuto da su izborni rezultati koje su postigli jasna poruka da se politička scena mijenja.

U trenutku pisanja ovog teksta, i dalje je neizvjesna borba za posljednju od gradskih sarajevskih općina, Novi grad, a trenutno je kandidat SDA Semir Efendić u prednosti od svega nekoliko stotina glasova nad kandidatom četvorke Adnanom Delićem.

SNSD IZGUBIO BANJALUKU NAKON 22 GODINE

IZ SDA su i prije nego je CIK BiH objavio preliminarne rezultate potvrdili da imaju visok pad u Kantonu Sarajevu, te je taj rezultat, kako je to u svom obraćanju javnosti rekao predsjednik stranke Bakir Izetbegović, „vjerovatno posljedica ujedinjena opozicije te svojevrsno iznenađenje“.

Izetbegović je istovremeno ustvrdio da je SDAu Sarajevu izgubila a u BiH pobijedila“, iako je nejasno na osnovu čega temelji takve procjene. Komentarišući rezultate izbora, rekao je da su „Sarajevo, Banjaluka i Bijeljina birali promjene, koje su znakovite“.

Draško Stanivuković, kandidat PDP-a i SDS-a, uz značajnu podršku opozicionih stranaka i građana, pobjedom u utrci za gradonačelnika nakon 22 godine prekinuo je kontinuitet SNSD-ove vladavine na poziciji prvog čovjeka Banjaluke.

„Nakon 22 godine u Banjaluci je danas pobijedio čovjek. Ovo je najsretniji dan u novoj istoriji Banjaluke. Stajaćemo iza svake riječi koju smo rekli i ispuniti što smo obećali“, kazao je Stanivuković u prvom obraćanju javnosti. Poručio je da će „trg u našem gradu biti slobodan“, aludirajući na dosadašnju zabranu svakog oblika okupljanja građana na Trgu Krajine.

„Ovo je poruka našim građanima koji su morali da odu iz Banjaluke da mogu da se vrate. Da ovo neće biti grad podjela. Ovo je poruka građanima RS da ne treba da se plaše promjena. Pobjeda u Banjaluci najava je velikih promjena u RS-u“, istakao je Stanivuković.

Podsjećamo, za poziciju gradonačelnika Banjaluke kandidirali su se samo dva kandidata, Igor Radojičić (SNSD), koji je pretendovao na svoj drugi mandat i Draško Stanivuković. Prema prvim ocjenama analitičara, Banjalučani su za novog gradonačelnika glasali gotovo referendumski.

Pristalice Stanivukovića sinoć su u Banjaluci proslavili njegovu pobjedu. Diljem grada bile su formirane kolone automobila koji su sirenama pozdravile novog gradonačelnika.

Jedna od najvažnijih općina u BiH je Srebrenica, zbog svoje prošlosti, sadašnjosti a i budućnosti. Uoči pisanja ovog teksta ova kandidata proglasili su pobjede. Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, zahvalio se građanima Srebrenice, kao je rekao, „i Srbima i Bošnjacima koji su glasali za njega“. Naglasio je da ima veliku prednost u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića.

Međutim, izborni štab Inicijative Moja adresa Srebrenica, na čelu s kandidatom Alijom Tabakovićem, na press konferenciji nije demantovao podatke koje je iznio Mladen Grujičić, te je istaknuto i da treba sačekati da se prebroje svi glasovi.

„Očekuje se još prebrojavanje oko 1.600 glasova putem pošte i to je ono što će odlučiti u korist Alije Tabakovića”, rekao je Sadik Ahmetović, šef Izbornog štaba koalicije Moja adresa Srebrenica.

Na dan lokalnih izbora, automobili s registarskim oznakama iz Srbije „preplavili“ su Srebrenicu. Na svim parkinzima mogli su se vidjeti automobili s registracijama iz Beograda, Loznice, Valjeva, Čačka, Zaječara, Niša, Novog Sada, Bajine Bašte i Šapca.

Foto: Na izborima u Srebrenici kolone vozila sa srbijanskim registracijama (Foto RFE)

„To je organizovana akcija od strane Republike Srbije i Republike Srpske. Već nekoliko godina i izbornih procesa ona funkcioniše i niko ne može da utiče da se to spriječi. Ljudi iz Srbije koji, u većini slučajeva, nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, organizovano dolaze, sačekuju ih ekipe na graničnom prelazu i razvoze po biralištima. Fiktivni glasači danas dobijaju i gorivo za svoje automobile. Nadam se da ćemo to uspjeti spriječiti, barem za naredne izbore“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ahmetović.

VIDNO NERVOZNI DODIK

Izborom kandidata SDS-a Ljubiše Petrovića građani Bijeljine Mići Mićiću poslali su jasnu poruku da nisu spremni podršku dati političkim preletačima. Podsjećamo, Mićić, jedan od osnivača SDS-a, početkom ove godine istupio je iz stranke i potpisao koalicioni sporazum sa SNSD-om. Lider SNSD-a Milorad Dodik bio je uvjeren da će uz Mičićevu podršku preuzeti kontrolu nad Bijeljinom. U ovaj grad Vlada RS pred i tokom kampanje uložila je znatan dio novca finansirajući infrastrukturne radove, no sve to nije bilo dovoljno da Semberce uvjeri da još jedan mandat povjere Mićiću. U vezi Bijeljine važno je navesti da se sporazumom Mićića i Dodika bilo previđeno da on nakon dvije godine funkciju gradonačelnika preda nekom od kadrova SNSD-a.

Lider SDS-a Mirko Šarović komentarišući rezultate izbora za načelnike/gradonačelnike naveo je da su „odbranili Bijeljinu i pobijedili u Banjaluci“.

„Ovo je nagovještaj velikih promjena i veliki udar na poziciju“, podvukao je Šarović.

Iza 23 sata, u nedjelju 15. novembra oglasio se i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je nevoljko, vidno nervozan, priznao izborni poraz u Banjaluci i Bijeljini.

„Nije mi nimalo prijatna činjenica što smo izgubili Banjaluku“, rekao je Dodik. Dodao je „da je tužan što je Igor Radojičić izgubio u trci za novi mandat gradonačelnika Banjaluke, jer je bio najbolji gradonačelnik do sada..“

Foto: Dodik prilikom obraćanja medijima

„Ovo je loše za Banjaluku, ali je takva demokratska volja građana i ne može to promijeniti. Građani Banjaluke su odlučili kako su odlučili i to je realnost. Nije mi nimalo prijatno zbog toga“, kazao je Dodik. Najavio je i da će umjesto Radojičića on preuzeti poziciju predsjednika banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a. Dodik je za poraz svog kandidata optužio neke od koalicionih partnera, ustvrdivši kako su tokom kampanje premalo radili na podršci Radojičiću.

Dragutin Rodić, kandidat DNS-a, stranke koji je na početku izborne kampanje napustio vladajuću koaliciju, izgubio je u utrci za gradonačelnika Prijedora. Tako je SNSD pobjedom Dalibora Pavlovića preuzeo najdugovječnije uporište te stranke.

U Doboju je posmatračima opozicionih stranaka onemogućemo da pristupe biračkim odborima, zbog čega je nekoliko stotina građana protestovalo u tom gradu. Zbog toga su SDS, PDP, DNS i SP izašli iz izbornog protesta. Oni su uputili prigovor CIK-u BiH i OHR-u, uz zahtjev da se izborni rezultati u tom gradu ponište, odnosno izbori ponove.

Foto: Posmatrači opozicije u Doboju pobacali akreditacije (Foto RFE)

SLIJEDE IZBORI U MOSTARU

Akademik Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, u svojoj reakciji istakao je da je „najveći dio najvećih gradova uzet iz ruku etnonacionalista. Dodao je da će se vidjeti hoće li to pobjednici to uspjeti kapitalizirati na opštim izborima.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, ocijenio je da su „konačno  građani shvatili da su poslodavci vlasti“.

„Možda će ovaj pozitivni val koji se desio u Sarajevu i Banjaluci zahvatiti i grad Mostar“, dodao je Šehić, podsjetivši da su izbori u Mostaru u decembru.

Inače, u centralni birački spisak za ove lokalne izbore je upisano 3.283.194 birača, a prema podacima CIK-a BiH, svoje biračko pravo iskoristilo je 50 posto građana BiH, u Federaciji 45 posto, a u Republici Srpskoj i Brčko distriktu 55 posto. Građani su na ovogodišnjim lokalnim izborima birali čelnike opština i gradova (načelnike i gradonačelnike), članove opštinskih i gradskih parlamenta, kao i članove Skupštine Brčko distrikta.

Izbori su održani u 142 opštine, dok je Brčko Distrikt posebna administrativna jedinica.

Jedini grad u kojem nisu bili održani izbori je, kako smo naveli, Mostar, čiji će stanovnici na izbore 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.

Ovogodišnji lokalni izbori su održani u uslovima pandemije COVID -19, što je svakako utjecalo na odaziv građana da glasaju. Odlukom CIK BiH sve gradske izborne komisije bile su dužne oformiti takozvane mobilne covid timove kako bi se građanima pozitivnim na korona virus koji se nalaze na kućnom liječenju ili u samoizolaciji omogućilo da iskoriste svoje građansko pravo. No, zbog činjenice da većina građana nije bila u mogućnosti predočiti adekvatnu medicinsku dokumentaciju, jer uglavnom im se usmeno saopštavaju rezultati testiranja i odluke o samoizolaciji, uskraćno im je pravo da glasaju.

Rezultati o budućem sastavu lokalnih skupština tek se očekuju, a prema projekcijama pojedinih stranaka u Banjaluci i Bijeljini se očekuje tvrda kohabitacija obzirom da će skupštinske većine činiti stranke iz pozicije. U Sarajevu se očekuje nadmoćna pobjeda opozicije i gradonačelničko mjesto koje, prema najavama, čeka dugogodišnjeg istaknutog funkcionera SDP-a Bogića Bogičevića.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI