Bakir Izetbegović komentarirao je danas pregovore o formiranju vlasti, kukajući što se SDA izbacuje iz vlasti. Kaže da je SDA pobjednička stranka i da zato nije ‘mudro, odgovorno i pravično’ izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti u BiH.

“Vidjet ćemo kako će se sve to završiti. SDA je pobjednička stranka. Pogledajte sve liste, državnog i federalnog parlamenta, kantonalnih skupština. SDA je prva. Nije mudro, odgovorno nije uredu i pravično izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti u BiH. To će sigurno imati svoje posljedice”, naglasio je Izetbegović.

Kako je kazao, nije riječ o izbacivanju SDA, već o izbacivanju volje patriotskog jezgra u BiH koje SDA predstavlja.

“Svega onoga što je SDA radila i što je radila u ove 32 godine za ovu državu. Nije mudro popustiti željama nekih stranaca, koji žele da vladaju Bosnom i Hercegovinom, zarad komadića vlasti koja će biti teška u sljedeće četiri godine. Nikome ne bih preporučio da takvu stvar radi. Uostalom, vidjet ćemo da li će to uspjeti dogovoriti. Ovo trčkaranje za HDZ-om, nuđenje u odnosu na Dodika, vrijeđa one koji su četiri godine kritikovali SDA što je bila u toj koaliciji koja je neizbježna. Ljudi koji su glasali za ‘osmorku’ nisu očekivali takve stvari od njih”, rekao je Izetbegović.

Dotakao se najave evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija koji je kazao da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status do kraja godine.

“To je mali ali simboličan korak za Bosnu i Hercegovinu koji budi novu nadu, ulijeva novi entuzijazam. Međutim, nažalost, mi nismo ispunili sve ono što smo trebali, a što je ustvari sadržaj. Nama su potrebne reforme i promjene u Bosni i Hercegovini. Dobro je imati taj korak, odavno je on najavljen i čekali su da se završe izbori. Vjerujem da ćemo dobiti kandidatski status”, dodao je Izetbegović.

Izvor: raport.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime