Na nedavno održanoj sjednici Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH izglasana je smjena Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Odluka je službeno saopćena danas iz VSTV-a.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odlučujući po žalbi tužene, donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23. 7. 2021. godine.Tačkom b) navedene odluke tužena je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine, kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Tuženoj je za navedene disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH.

Drugostepenu komisiju VSTV-a čine Slavo Lakić, Mustafa Šabić i novizabrani član VSTV-a iz reda tužilaca Sanin Bogunić.

Podsjetimo, od kada postoji institucija Tužilaštva BiH od januara 2003. nijedan glavni tužitelj, odnosno tužiteljica nisu dočekali kraj mandata, već su smjenjivani uz skandale.

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je tu funkciju obnašao do 2008., kada je otišao na bolovanje a kasniej i podnio ostavku. Naknadno je navodio pritiske kojim aje bio izložen.

Njegov nasljednik Milorad Barašin je smijenjen jer je imao neprimjerene kontakte sa osobama koje su krijumčarile oružje. Barašina je naslijedio Goran Salihović, ali ni on se nije proslavio te je 2016. suspendovan nakon afere “Transkript” u čijem su središtu bili novinar Mato Đaković i Milorad Dodik.

Presretnuti su razgovori između Đakovića i Dodika u kojima se spominje da će istraga protiv Dodika u predmetima “Bobae banka” i “Pavlović banka” biti obustavljeni.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime