FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon što su lider SDS i svi članovi predsjedništva te stranke podnijeli ostavke zbog loših izbornih rezultata u javnosti se povela rasprava da li isto trebaju da učine i u drugoj opozicionoj partiji – PDP, čiji rezultati na izborima takođe nisu bili sjajni.

Da su potrebne promjene i u PDP stava je i gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Gradskog odbora te stranke u najvećem gradu Srpske, Draško Stanivuković, koji je ovih dana poručio da je potrebna reforma i reorganizacija stranke.

– Treba preispitati rezultate, kako dalje i tu odluku donijeti što prije. Svi treba da podnesu ostavke kada je takav izborni rezultat, pa i ja. Moj stav će biti potpuna reforma PDP i to nije nikakva filozofija – naglasio je Stanivuković.

Foto: srpskainfo.com

On je dodao kako mu je stalo da se opozicija održi, da nastave dalje, ali da se valja prvo pregrupisati, pa nastaviti borbu.

Sjednica predsjedništva

Stanivuković je istakao dobar rezultat PDP u Banjaluci podsjetivši da je on na izborima 2020. pobijedio u najvećem gradu Srpske, te da se zbog toga i nalazi na čelu ovog grada.

Iz PDP su već najavili da će u srijedu održati sjednicu predsjedništva stranke na kojoj će razmotriti izborne rezultate i plan narednih koraka.

A da PDP nema mnogo razloga za slavlje i da trebaju nešto mijenjati pokazuju i izborni rezultati koji, ako se uporede sa izborima iz 2018. godine, ukazuju da je ova stranka u minusu na svim poljima.

Tako je PDP na izborima ove godine za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojila 73.023 glasa i imaće dva poslanika, dok je na izborima prije četiri godine imala 83.832 glasa i dva poslanika. Iz ovoga je vidljivo da je PDP za ovaj nivo vlasti u zadnje četiri godine izgubila ukupno 10.000 glasova.

Kada je u pitanju parlament Srpske, i tu je PDP u minusu za par hiljada glasova.

Glasovi po regijama

Ova stranka je, naime, na izborima ove godine osvojila ukupno 65.861 glas za NSRS i imaće osam poslanika, dok je četiri godine ranije imala 69.948 glasova i devet poslanika. Iz tog proizilazi da će PDP sada imati jednog poslanika manje u odnosu na izbore 2018. godine.

Ukoliko se pogledaju regije, jedini dobar rezultat PDP je imala u Banjaluci, odnosno Izbornoj jednici 3. Ako se pogleda ukupan zbir osvojenih glasova ove stranke, vidljivo je da je oko 55 odsto PDP „zaradila“ upravo zahvaljujući Banjaluci, dok je u ostalim regijama njen izborni rezultat bio više nego skroman.

PDP je tako u Izbornoj jedinici 3 osvojila ukupno 36.191 glas, od čega samo u gradu Banjaluci čak 30.322 glasa. Za razliku od Banjaluke, u ostalim izbornim jedinicama broj glasova ove stranke kretao se od jedne do sedam hiljada.

Tako je u Izbornoj jedinici 1 PDP imala 5.610 glasova, dok je u Izbornoj jedinici 2 osvojila 6.041 glas. U Izbornoj jedinici 4 PDP je dobila 2.665 glasova, Izbornoj jedinici 5 je imala  2.571 glas, a u Izbornoj jedinici 6 ukupno 7.077 glasova.

Skromnih 1.237 glasova PDP je osvojila u Izbornoj jedinici 7, a ništa bolje nije prošla ni u Izbornoj jedinici 8 gdje je osvojila 1.620 glasova, dok je u Izbornoj jedinici 9 dobila 2.849 glasova.

Iako je kandidatkinja za predsjednika Srpske, Jelena Trivić, ostvarila bolji rezultat od Mirka Šarovića osvojivši 273.245 glasova, ne može se reći da kandidati PDP za inokosne funkcije i ranije nisu dobijali toliko povjerenje građana.

Naime, počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić, prije četiri godine je u trci za srpskog člana Predsjedništva osvojio čak 292.065 glasova, ali mu to nije bilo dovoljno da pobijedi Milorada Dodika, koji je bio kandidat za istu funkciju.

Izvor: srpskainfo.com

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime