Bono i U2 nisu zaboravili Sarajevo: Snimljen dokumentarac o neraskidivoj vezi grada i benda

Producenti filma su dva poznata holivudska imena

“Kiss the Future” naziv je dokumentarnog filma koji govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom. Radi se, prije svega, o nizu satelitskih uključenja u Sarajevsku zbilju na koncertima benda U2 u okviru turneje Zooropa, 1993. godine. Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bolonji, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko žitelja Sarajeva govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac “Kiss te Future” je koncert grupe U2 u Sarajevu 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo. Od završetka rata je prošlo manje od dvije godine, a ratne rane u Sarajevu su bile još svježe, tako da je za mnoge Sarajlije upravo ovaj koncert, na emotivnom nivou, zapravo predstavljao početak mirnodopskog načina života. Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Producenti filma “Kiss tehe Future” su poznati holivudski glumci i producenti Ben Affleck u Matt Damon. Režiju potpisuje režiser slovenačkog porijekla Nenad Cicin-Sain.

Govoreći za njemački magazin Welt sam Bono je kazao kako je na ideju za snimanje ovog filma dobio idući vozom ka Kijevu u namjeri da posjeti ukrajinskoj prijestzonici pokaže solidarnost sa stanovnicima te države koji su se našli na meti ruske invazije.

–  U tekstovima U2 ova tema nas je uvijek zaokupljala, da pokažemo solidarnost sa ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja. Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Ali postepeno su se sjećanja na to vratila u život, izjavio je Bono.

Bono je izjavio da je njegova ambicija za film da pruži nadu Ukrajincima kako tokom rata tako i tokom procesa obnove nacije nakon završetka sukoba.

– Poruka filma je: ono što su Sarajlije morali da izdrže tek počinje za stanovnike Kijeva. I onda je prikazana situacija ljudi u Ukrajini. Za nju nije gotovo. Inspirativno je vidjeti da u Ukrajini postoji vojska od 60 miliona ljudi, cijelo stanovništvo je dio nje. Jer svi znaju vrijednost slobode, jer svi brane slobodu. To je najherojskija borba ikada, kazao je Bono.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI