Izložba fotografija „Noćni susreti“ Danila Krese 22. septembra u sarajevskoj galeriji “JAVA”

Izložba fotografija „Noćni susreti“, bosanskohercegovačkog umjetnika Danila Krese,  biće otvorena 22.09.2023. godine u 19:00 sati u JAVA galeriji.
“Izložba „Noćni susreti“ je koncipirana kao svojevrsno putovanje kroz razvoj i istraživanje autora u mediju fotografije. Izložena likovna djela segmenti su nekoliko opusa koja su nastala od 2002. godine do danas i govore o različitim temama: društveno-političkim, ekološko angažiranim ali i o jednostavnim temama svakodnevnice. Ipak, nit koja ih sve povezuje su brižno iscenirani kadrovi.
Na fotografijama koje su nastale u ranijem periodu, Danilo Kreso koristi različite motive koje postavlja u unaprijed osmišljene međusobne interakcije, kako bi u igri sa metaforama podstakao misaone procese kod posmatrača te ukazao na aktuelne teme iz stvarnosti.
U zadnjem opusu osmišljenim kao pozornica i radnog naziva „Noćni susreti“, autor se služi i drugim medijima koje sakriva iza kulisa a nastala likovna djela iako su zabilješka iscenirane stvarnosti, djeluju poput fotografija izvedenih digitalnim alatima.
Naime, ideju isceniranih kadrova koju naslućujemo u ranim radovima u recentnijem periodu Danilo Kreso razvija korak dalje, te konstruiše zaseban trodimenzionalani prostor-pozornicu koju ispunjava raznovrsnim predmetima, teksturama, ljudima i životinjama da bi stvorio originalne umjetničke fotografije čudnovatih scena koje odišu nadrealnom atmosferom i uveo nas u svijet asocijacija ispunjenih snovima i noćnim susretima.”
Lejla Porobić, kustosica
„Pri prvim susretima s tim fotografijama, u prikrajcima svijesti bi mi redovno zaigrali tonovi harfe, triangla i činela, kao najava nekog iznenađujućeg iskustva, prijatnog i suptilnog. U svih pet radova Danila Krese (1976, Sarajevo), obuhvaćenih zajedničkim nazivom Noćni susreti, ugrađen je tajanstveni, alhemičarski magnet, vješto sakriven iza onog što se zapaža na prvi pogled. I kako vrijeme promiče, sve mi se više čini da taj magnet nije od ovog svijeta. Zamišljam da je sačinjen od sive Mjesečeve prašine i rijetkih metala, zamađijan vradžbinama plemena koje ljudski rod još nije uspio da upozna.“
Odlomak iz eseja „Mudrost i sloboda moraju ići ruku pod ruku“ književnika Nihada Hasanovića koji je napisan i inspirisam istoimenim opusom.
O autoru:
Danilo Kreso je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Kiparstvo u klasi prof. Mustafe Skopljaka. Do sada je realizovao nekoliko samostalnih te učestvovao na mnogim grupnim izložbama.
Njegovi radovi se nalaze u zbirci Umjetničke galerije BiH i u privatnim kolekcijama. Zaposlen je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu odsjek Primijenjeno vajarstvo od 2006. godine.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI