JUSUF NURKIĆ IZ AMERIKE ZA INFORADAR: Ako se stvari poklope možemo na SP u Kinu!

Slijede mini pripreme i ključne dvije kvalifikacijske utakmice reprezentacije BiH za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. Dakako, ni Finska ni Češka nisu bezopasne reprzezentacije, pogotovo ako budu igrale u punim sastavima, sa NBA i euroligaškim igračima. Međutim, i mi imam osvoje adute a apsolutno najjači se zove – Jusuf Nurkić

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

„Jedva čekam početak mini pripema i naše utakmice protiv Finske i Češke; daćemo sve od sebe da pobijedimo i napravimo veliki korak ka Svjetskom prvenstvu u Kini“, poručio je iz Amerike putem Inforadara Jusuf Nurkić, 2.13 metara visoki centar Portland Trsilblazersa, s kojim se u prošloj sezoni domogao trećeg mjesta u Zapadnoj konferenciji NBA lige i novog play-offa.

Bosnian Beast, ili jednostavno Nurk, kako ga također zovu „preko bare“, već sada je, prema svim naprednim i relevatnim statistikama, jedan od 10 najboljih centara u NBA, a samim tim i u svijetu. Uostalom statistika ne laže: tokom 2017/2018. godine, u svojoj prvoj „punoj“ NBA sezoni koju je odigrao od početka do kraja bez povreda (pauzirao je samo nekoliko utakmica), Nurk je prosječno bilježio 14.3 poena, 9 skokova, 1.9 asistencija i 1.4 blokade, i to za samo oko 26.5 minuta u igri.

BLIZU ALL STAR NIVOA

Kakve su to fantastične brojke u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta najbolje može da ilustrira statistika po kojoj je jedan igrač (na bilo kojoj poziciji) s ovakvim ili sličnim brojkama vruhuski ako ih ostvaruje u nekom od regionalnih evropskih takmičenja, ili pak najprestižnijem – Euroligi. Šta onda tek reći za ovakve brojke u NBA?

Pri tome, iznimno je važno istači da je Nurk u posljednjoj trećini sezone bio na prosjeku od blizu 16 poena, 10.5 skokova 2.5 asistencija i čak 2 blokade, što je već na korak do All star nivoa!

Vrijedi podsjetiti, Jusuf Nurkić je nedavno potpisao svoj prvi profesionalni ugovor, vrijedan 48 miliona dolara za četiri godine, čime je ujedno postao i najplaćeniji bh. sportaš svih vremena sa godišnjom zaradom od 12 miliona dolara. No, sve se desilo u jako nepovoljnim okolnostima po igrače koji su ove sezone postali slobodi ili ograničeno slobodni agenti u NBA, budući da je salary cap na najrestriktivnjiem nivou u posljednjoj dekadi.

U bilo kojim drugim okolnostima, a s obzirom na kretanja u NBA, Bosnian Beast je mogao da očekuje oko 20-ak miliona dolara po sezoni. S tim u vezi se može zaključiti, iako je i ovo astronomski ugovor, da Nurk, kao uostalom i još neki vrhunski igrači – poput DeMarcusa Cousinsa, nisu imali sreće jer su im ugovori (nekim rookie, nekima profesionalni) isticali u ovoj sezoni.

No, to je sada sve za nama, a uskoro, kako smo već naveli, slijede mini pripreme i ključne dvije kvalifikacijske utakmice reprezentacije BiH za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Dakako, ni Finska ni Češka nisu bezopasne reprzezentacije, pogotovo ako budu igrale u punim sastavima, sa NBA i euroligaškim igračima.

Međutim, i mi imam osvoje adute a apsolutno najjači, onaj koji može da donese prevagu je nesumnjivo – Jusuf Nurkić.

VELIKI UTICAJ NA IGRU REPREZENTACIJE

Koliko ovaj centar znači za igru naše reprezentacije dovoljno je pogledati statistiku četiri posljednje utakmice koje je Nurk igrao za reprezetaciju (u prošlim kvalifikacijama za Eurobasket), u kojima je bilježio fantastične duoble-double brojke: 19.3 poena, 13.5 skokova i 1.2 blokade po utakmici. Treba li reći da je dvije od te četiri utamice igrao protiv ruskog gorostasa Timofeya Mozgova?

U ovom trenutku, naime, na evropskim parketima, osim francuskog centra Utah Jazza Rudyja Goberta (s kojim Nurkić vodi potpuno ravnopravne duele) ne postoji centar koji može da zaustavi Nurkića kada igra na svom nivou.

Istovremeno, Nurk je u posljednje dvije NBA sezone pokazao da je moćan da zaustavi bilo kojeg centra na svijetu te je u defanzivnom segmentu igre, u zaštiti obruča i čuvanju reketa, već sada među pet najboljih centara u NBA (ostala četiri su već pomenuti Gobert, te Joel Embiid, Antony Davis i Hassan Whiteside).

Nurkić iz Amerike poručuje da je posljednje dvije sezone iznimno radio na fizičkoj spremi; naime on je još uoči početka prošle sezone drastično izgubio na kilaži i trebalo je određeno vrijeme dok se privikne na „novo tijelo“.

Sada je to potpuno druga priča, a scene koje nam dolaze iz Amerike dočaravaju, u doslovnom smislu riječi, kakve „paklene“ pripeme prolazi s jednim od najboljih američkih stručnjaka za dostizanje vrhunskih tjelesnih performansi.

„Spreman sam i mislim da pucam od snage, mada sam malo i umoran jer prolazim jako teške pripreme. Jedva čekam da vidim momke iz reprezentacije, jedva čekam utakmice i vjerujem, ako se odazove većina od pozvanih igrača, da ćemo pobijediti Finsku i Češku i da se na kraju možemo domoći Svjetskog prvenstva u Kini! Naš narod to zaslužuje“, poručuje Jusuf Nurkić na kraju kratkog razgovora za Inforadar.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI