Stotine ljudi na ukopu Hatidže Mehmedović u Sućeski kod Srebrenice

Stotine građana iz svih dijelova naše zemlje danas se oprostilo od majke Hatidže, simbola srebreničkog genocida. Hatidži su u ratu ubijeni muž i dva sina te brojna druga rodbina.

Ipak, snaga volje koju je u godinama poslije rata nosila ova hrabra Srebreničanka nisu ostali nezapaženi. Bila je simbol borbe za dokazivanje istine o genocidu, heroina koja s enije ustručavala govoriti istinu bilo kome.

Njen angažman primjetili su brojni svjetski zvaničnici, koji su zahvaljujući radu i djelovanju Hatidže Mehmedović spoznali istinu o genocidu u Srebrenici, a sve druge majke Srebrenice počeli gledati s ogromnom dozom poštovanja zbog njihove boli, patnje i spremnosti da se suoče sa svim što se desilo Bošnjacima Srebrenice.

O Hatidži su svi govorili s poštovanjem te isticali njenu neizmjernu hrabrost i požrtvovanost u borbi za pravdom i istinom o događajima u kojima je izgubila najmilije.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić je istakao da je Hatidža živjela za djecu u Srebrenici i da nikada nije dala da ih iko napada jer su njenu ubili.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI