KAKO BIH ODGOVARA NA ZVECKANJE ORUŽJEM U REGIJI: Dok se susjedi naoružavaju, OS BiH kupuje – pancire

Danas čak oko 95 posto vojnog budžeta ide na plate, a od osnivanja Oružanih snaga država nije ulagala u njihovu modernizaciju, već je činila sve da ih onesposobi, umanji i dezavuira

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

U vrijeme kada se iz državnih budžeta za naoružavanje oružanih snaga u susjedstvu izdvajaju desetine miliona maraka, te dok se šefovi država i vlada Hrvatske i Srbije takmiče u najavama poboljšanja vatrene moći njihovih vojski – koje ne djeluju nimalo pacifistički, Oružane snage BiH kupuju – pancire.

Vjerujući da je riječ tek o simbolici, a nakon serijala tekstova o nabavci MIG-ova, F16-ki, novih tenkova, haubica i jurišnih helikoptera za opremanje vojski u susjedstvu, Ministarstvo odbrane BiH istovremeno raspisuje tender za kupovinu pancirnih prsluka za OS BiH. Cijena sitnica, blizu 300.000 KM.

PROSJEČAN PANCIR OKO 300 KM

Zlobnici bi rekli da tim pancirima „domaće snage“ mogu markirati tek rupe u prozorima ukoliko se bilo kada desi neki novi apokaliptični scenarij koji niko normalan ne želi (ali o kojem se, istina, u regiji i sve otvorenije priča), no, prema riječima Borisa Jerenića, zamjenika ministra odbrane, pancirni prsluci imaju svoju tačnu namjenu.

„Zajednički štab Oružanih snaga je iskazao potrebe za tim pancirima, i oni tačno znaju za šta ima treba. Riječ je o modernizaciji, a u planu je i zanavljanje uniformi. Postoje tačno deklarisane jedinice kojima je to potrebno“, kaže Jerinić.

Foto: Faksimil odluke o nabavci pancirnih prsluka

On naglašava da pripadnici Oružanih snaga rade također i kao demineri te da je dio pancira namijenjen i njima.

Na pitanje koliko pak košta jedan prosječan pancirni prsluk, Jerinić kaže kako nije siguran, ali da misli da se cijene kreću oko 300 KM, iz čega proizilazi da će biti kupljeno približno oko 1.000 komada.

ONESPOSOBLJENE OS BIH

Na problem izostanka modernizacije vojske, „nezanavljanja“ materijalno-tehničkih sredstava u Oružanim snagama BiH ukazuje i Hamza Višća, vojno-politički anlaitičar. On naglašava da vrlo mali, zanemarivo mali dio budžeta za Ministarstvo odbrane ide u te namjene.

„Problem jeste što od blizu 300 miliona KM budžeta vrlo malo sredstava, mislim tek milion ili dva, ide za zanavljanje opreme“, ističe Višća, koji je vrlo dobro upoznat sa odnosom vojnih snaga i vojnog potencijala u regiji.

Inače, opće je poznata činjenica da već godinama čak oko 95 posto vojnog budžeta ide na plate, te da od osnivanja Oružanih snaga država nije ulagala u njihovu modernizaciju, već je činila sve da ih onesposobi, umanji i dezavuira.

Priča se kako postoje određeni planovi nabavke, ali prevashodno vozila, budući da je prosječna starost kamiona i ostalih vojnih vozila u OS BiH približno 20 godina.

Istina, pod tu kategoriju ne spadaju nove limuzine ministrice Marine Pendeš i njena dva zamjenika.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI