Da očito voli potcjenjivati inteligenciju ljubitelja košarke i naših čitatelja bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza (KS) BiH Harun Mahmutović pokazao je jučerašnjim ostavljenim komentarom na Facebook stranici Inforadara, a na naš prethodni tekst o njegovim muljažama i nesavjesnom radu u Savezu u periodu 2011-2016. godine.

Mahumutović je, naime, objavio dokumente po kojem je njegov ugovor o radu sa Košarkaškim savezom potpisao tadašnji predsjednik Upravnog odbora KSBiH Nihad Imamović (ranije je Imamović to negirao), što, sve i da je to istina, Imamović to po Statutu nije smio da uradi, već samo Skupština Saveza.

NOVI POKUŠAJ OBMANE

Po Mahmutoviću to bi, valjda, trebalo da bude „krunski dokaz“ o validnosti ovog ugovora i klauzule po kojoj je ovaj bivši generalni sekretar imao pravo na 20 procenata od svih sponzorskih i donatorskih ugovora KSBiH.

No, Mahmutović je, uprkos profesionalno produciranoj priči koju smo dokazali, opet pokušao da obmane bh. javnost i naše čitatelje i da prikrije suštinu (istinu). A suština u tome da je on sam sebi potpisivao naloge za isplatu, ali po potpuno drugom osnovu – ugovoru o djelu, koji, međutim, nikada nije prezentirao istražiteljima! Dakle, po osnovu nepostojećeg ugovora o djelu, što je teško krivično djelo.

U cijeloj priči posebno se izdvaja jedan dirljiv detalj.

S ove vremenske distance, svi se dobro sjećamo uplakanog Haruna Mahmutovića i kuknjave njegovog najužeg saradnika Igora Stojanovića zbog toga što „našima kadetima nakon proboja u polufinale FIBA prijeti izbacivanjem sa U-16 evropskog prvenstva u Litvaniji jer nismo platili 10.000 eura kotizacije“.

Objašnjavao nam je tadašnji direktor reprezentacije Stojanović da nakon pobjede nad Njemačkom u četvrfinalu (14. avgust 2015. godine) „imamo problema sa FIBA-om, čija je delegacija ušla u autobus i zaprijetila da će nas izbaciti s takmičenja ako ne uplatimo kotizaciju za U16 reprezentaciju i njene nastupe u visini od 10.000 eura“.

No, kada je iz Ministarstva civilnih poslova BiH stigla obavijest da je nešto ranije Košarkaškom savezu BiH uplaćeno 100.000 KM, uslijedio je kontraudar iz Saveza, tog istog 15. avgusta u vidu pitanja:

„Da li vi znate koliki su troškovi ovih reprezentacija, odnosno jedne mlade reprezentacije?“, aludirajući valjda da u „silnim“ troškovima nije preostalo novca za kadete, iako se mjesecima unaprijed znalo da za njihovo učešće treba platiti kotizaciju.

VEOMA ZNAČAJNI DATUMI

Datume namjerno spominjemo, jer ćemo u narednim redovima predočiti i pokazati kako je izgledala ta „borba“ i „podnesena žrtva“ za zlatne kadete.

Naime, 10. avgusta, dakle četiri dana prije nego što je, prema riječima Stojanovića, FIBA zaprijetila kadetima izbacivanjem sa Eurobasketa za kadete, Mahmutović je sebi na osnovu nepostojećeg ugovora o djelu, dakle onog koji nikada nije priložen inspektorima i zbog čega je istragu otvorilo i Tužilaštvo BiH – hladno isplatio 5.000 KM!

Dobro ste pročitali, dok je kadete uplatom potrebne kotizacije morala spašavati privatna firma FIS Vitez, naš je istinski borac za djecu, kojeg smo gledali uplakanog na TV ekranima, sebi potpisao isplatu 5.000 KM, znači približno četvrtinu sume potrebne da kadeti nastave učešće na EP-u!

 

Foto: Faksimil izvještaja o isplatama Mahmutoviću; u vrijeme kada je tvrdio da KSBiH nema 20.000 KM za kadete, zbog čega su trebali biti izbačeni sa EP, sam je sebi u dva navrata isplatio 7.000 KM

Za svaki slučaj, Mahmutović je nedugo nakon završetka EP-a, na kojem su Džanan Musa i saigrači osvojili zlato, sebi na račun ubacio još „dvicu“, kako je vidljivo iz faksimila uplata Mahmutoviću koje ekskluzivno objavljujemo, a koje su evidentirali inspektori Porezne uprave, kontrolišući poslovanje KSBiH.

Gotovo pa nevjerovatno je da je Harun Mahmutović sebi od februara 2012. do aprila 2016. godine više od 50 puta (gotovo 60) potpisivao naloge za isplate po ugovoru o djelu, dokumentu koji nikada nije prezentiran inspektorima Porezne uprave i Finansijske policije – što znači da ne postoji!

Više je 185.000 maraka samo na ovaj način sebi je priskrbio bivši generalni sekretar, no, ponavljemo, bez pokrića u ugovorima o djelu, pokazuju nalazi inspektora koji su svoje zaključke dostavili Tužilaštvu.

Približno 60 takvih naloga u četiri godine, po istom nepostojećem osnovu i uz višestruko manji porez nego što bi bio da se pozivao na ugovor o radu. Slučajno? Omaklo se? Kadeti uzeli u međuvremenu zlato pa koga briga? Šta ima veze, ljudi smo… Da li je baš tako – odgovoriće pravna država.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime