Građanima Kantona Sarajevo koji sumnjaju da su pozitivni na korona virus testiranje je skoro onemogućeno. Da bi obavili testiranje moraju imati uputnicu od doktora porodične medicine, ukoliko imaju temperaturu ne smiju ulaziti u Dom zdravlja kako bi dobili uputnicu, a brojevi porodične medicine su konstantno zauzeti ili nedostupni, kao i dodatni brojevi uvedeni za slučajeve korona virusa.

Mirsad K. iz sarajevske općine Centar kaže da danima pokušava dobiti telefonski broj ljekara, odnosno uputnicu za testiranje.

“Zovem danima ali uvijek je nedostupno, a ne mogu da se testiram bez uputnice. Imam temperaturu i kašalj, za sada se mogu izboriti sa tim ali zbog ukućana, ali i zbog sebe bitno mi je testiranje. Faktički nam je onemogućeno tesiranje“, kazao je on.

Ekipa Inforadara se također uvjerila u navode našeg sagovornika. Nakon višesatnog pozivanja Doma zdravlja Vrazova i dodatnog broja 0603280 0217 nismo uspjeli nikoga da dobijemo. 

Ova činjenica dovodi u pitanje i zvanične podatke o broju zaraženih u Kantonu Sarajevo, jer je broj sigurno veći od onog koji se predstavlja s obzirom da do testiranja dolaze samo najuporniji.

U Kantonu Sarajevo juče je zabilježeno 282 slučaja korona virusa, a dan prije 367.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.540 uzoraka, od kojih je 801 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 204.019 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 30.601 osobe. U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 21 novi smrtni ishod. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih slučajeva na području Federacije BiH je 777, i to 516 muškaraca i 261 žena.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 1227 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 648 оsоba u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 338 muških i 310 žеnskih оsоbа оd kојih је 126 mlаđе, 451 srеdnjе i 71 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime