Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadzirao je vježbe artiljerijskih jedinica u zapadnoj regiji koje uključuju “novoopremljene super-velike” višecijevne bacače raketa, javila je u utorak državna novinska agencija KCNA.

Vježbe su uslijedile dan nakon što su Južna Koreja i Japan javili da je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko balističkih projektila kratkog dometa u more, što je prva takva raketna proba u otprilike dva mjeseca.

Kim je u ponedjeljak nadzirao vježbe koje su imale za cilj testiranje “stvarnih ratnih sposobnosti” višecijevnih raketnih bacača kalibra 600 milimetara i poboljšanje borbenog morala i spremnosti operatera, javila je KCNA.

Vježbe su također uključivale simulaciju zračne eksplozije granate super-velikog višecijevnog bacača raketa na unaprijed podešenoj visini iznad mete, navodi se u vijesti.

– Jedinica je pokazala visoku pokretljivost i preciznu i snažnu udarnu moć u izvođenju iznenadne borbene misije, što je izazvalo pohvale mladog vođe – navodi se u vijesti.

U potpunosti su demonstrirali svoje odlično artiljerijsko gađanje i brzu i temeljnu borbenu gotovost, prenosi KCNA.

Kim je pozvao na modernizaciju i povećanje artiljerijskih snaga, ističući “strateške dužnosti” raketnih bacača kalibra 600 mm kao ključnog centralnog udarnog sredstva u ratnim pripremama.

– Destruktivna ofanzivna sredstva koja posjeduje naša vojska trebala bi temeljitije ispuniti svoje misije blokiranja i suzbijanja mogućnosti rata uz stalnu savršenu spremnost za urušavanje neprijateljske prijestolnice i strukture njegovih vojnih snaga – poručio je Kim vojnicima, prenosi KCNA njegove riječi.

Pyongyang je prekinuo deceniju svoje međukorejske politike, ukidajući vojni pakt i proglašavajući Jug neprijateljskom državom.

Na pitanje o prijetnjama od sjevernih višecijevnih raketnih bacača na konferenciji za novinare u ponedjeljak, ministar odbrane Juga, Shin Won-sik, kazao je da, ako Pyongyang ispali veliki broj konvencionalnih projektila na jug, to bi “predstavljalo rat” i podstaklo snažne uzvratne napade, prenosi Reuters.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI