VSTVBiH : Konkurs za “Federalni USKOK” neće biti poništen

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) oglasilo se jučer saopćenjem za javnost povodom Odluke Suda BiH o odredbama Poslovnika VSTV-a BiH koje se odnose na izbor i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija.

– Povodom Odluke Suda Bosne i Hercegovine od 13.3.2024. godine kojom su ukinute odredbe člana 49. stav 5 (tačke b) i (tačke c) Poslovnika VSTV-a BiH, objavljenog u „Službenom glasniku BiH“ broj 55/13 do 26/23, a koje su vezane za dalje provođenje konkursne procedure po dva raspisana konkursa za izbor nosilaca pravosudne funkcije, VSTV BiH je odmah pristupio razmatranju i donošenju odluke o uticaju navedene Odluke Suda BiH na postupak imenovanje – navodi se u saopćenju.

Kako iz VSTV-a navode, pri razmatranju i donošenju odluke, članovi ovog vijeća su imali u vidu činjenicu da je VSTVBiH prije donošenja i objave Odluke Suda BiH doveo izbor određenog broja pozicija nosilaca pravosudnih funkcija i rukovodilaca pravosudnih institucija do faze za imenovanje, te da je u inicijalnom dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH koja je zakazana za 20. i 21. mart 2024. godine bio uvršten i određeni broj imenovanja po navedenim konkursima.

– S tim u vezi održan je prošireni sastanak Stalne komisije za legislativu VSTV-a BiH na kojem je nakon rasprave, donijeta odluka da se konkursna procedura nastavi s obzirom na to da su odlukom Suda BiH navedene odredbe Poslovnika VSTV-a BiH ukinute i da se kao takve ne primjenjuju od 13.3.2024. godine, odnosno da iste nisu poništene što bi imalo za posljedicu da se nisu mogle primjenjivati od dana njihovog donošenja – navodi se u saopćenju.

Iz VSTV-a BiH, istovremeno, napominju kako će u dijelu u kojem konkursni proces nije proveden do 13.3.2024. godine, odnosno dana donošenja Odluke Suda BiH, stav biti zauzet na sjednici ovog regulatornog tijela.

FENA/INFORADAR

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI