Izvor: KCNA via REUTERS

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da je njegova zemlja spremna mobilizirati svoje odvraćanje od nuklearnog rata i suprotstaviti se bilo kakvom vojnom sukobu SAD-a, te je po prvi put kritikovao novog predsjednika Južne Koreje, upozoravajući da Seoul gura prema ivici rata.

Kim je to rekao tokom govora povodom obilježavanja 69. godišnjice primirja u Korejskom ratu 27. jula, zbog kojeg su dvije Koreje tehnički još u ratu, objavila je u četvrtak službena novinska agencija KCNA.

Sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavljao je nuklearnu prijetnju od rata 1950. do 1953. godine te je zahtijevao od Sjevera da ispuni “hitnu historijsku zadaću” jačanja svoje samoodbrane, rekao je Kim.

“Naše oružane snage su detaljno spremne odgovoriti na bilo koju krizu, a odvraćanje nuklearnog rata naše nacije također je u potpunosti spremno mobilizirati svoju apsolutnu snagu”, rekao je.

Ova Kimova objava uslijedila je nakon što su zvaničnici Seoula i Washingtona rekli da je Pjongjang dovršio pripreme za izvođenje svog prvog nuklearnog testa od 2017. godine.

Južnokorejski ministar ujedinjenja, zadužen za međukorejska pitanja, rekao je u utorak da postoji “mogućnost” testiranja oko godišnjice primirja, iako je vojni zvaničnik rekao da nema neposrednih znakova za to.

Sjeverna Koreja će se vjerovatno suočiti sa jačim sankcijama uključujući mjere usmjerene na njene sposobnosti kibernetičkih napada ako nastavi s testom, rekao je u srijedu južnokorejski ministar vanjskih poslova.

U govoru, Kim je rekao da Washington nastavlja s “opasnim, nezakonitim neprijateljskim djelima” s Južnom Korejom protiv Sjevera i nastoji opravdati svoje ponašanje “demoniziranjem” zemlje.

Sjever već dugo optužuje Sjedinjene Američke Države za dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti i provođenje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekavši da onemogućava ponovo pokretanje pregovora usmjerenih na ukidanje nuklearnog i raketnog programa zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

“Dvostruki čin Sjedinjenih Američkih Država, koji prikazuje sve rutinske akcije naših oružanih snaga kao ‘provokaciju’ i ‘prijetnju’ dok održava velike zajedničke vojne vježbe koje ozbiljno prijete našoj sigurnosti, doslovno je pljačka. To dovodi bilateralne odnose do tačke u kojoj se teško vratiti, u stanje sukoba”, rekao je Kim.

Kim je također po prvi put osudio novog južnokorejskog konzervativnog predsjednika Yoon Suk-yeola, optuživši ga da prijeti sigurnosti i pravu Sjevera na samoodbranu.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci testirala hipersonične projektile i projektile za koje kaže da mogu nositi taktičko nuklearno oružje.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime