Kineska policija uhapsila i premlatila novinara BBC-ja, tvrde da su ga uhapsili ‘za njegovo dobro’

Kineska policija pretukla je i uhapsila jednog novinara BBC-ja koji je pratio proteste protiv koronamjera u Šangaju.

Incident je snimljen.

“BBC je iznimno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lawrencea, koji je uhapšen i vezan lisicama dok je izvještavao o protestima u Šangaju”, poručio je saopćenjem glasnogovornik britanskog javnog servisa.

“Zadržan je nekoliko sati. Prilikom hapšenja policija ga je tukla i udarala nogama. To se dogodilo dok je radio kao akreditirani novinar”, dodao je glasnogovornik.

Šangaj je jedan od brojnih kineskih gradova u kojima se protestuje protiv strogih restrikcija zbog covida-19. Protesti su se proširili nakon što se u Urumqiju na zapadu zemlje zapalila zgrada, a njeni stanovnici zbog strogih mjera nisu mogli pobjeći od požara, pri čemu je život izgubilo desetero ljudi.

Službeni Peking jutros je reagirao na vijest o hapšenju i premlaćivanju BBC-jevog novinara.

On si naveli da se uhapšeni BBC-jev novinar “nije identificirao kao novinar” i da je zbog toga reagirala kineska policija.

BBC kaže da nije dobio vjerodostojno objašnjenje za Lawrenceovo pritvaranje.

“Nismo dobili nikakvo službeno objašnjenje ili izvinjenje od kineskih vlasti osim tvrdnje dužnosnika, koji su ga kasnije pustili, da su ga uhapsili za njegovo dobro u slučaju da je dobio covid-19 od gomile”, navodi BBC.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI