AFERA „KOSI LIFT“: Načelnik Mandić omogućio nezakonite isplate kompaniji koju je Ajnadžić angažirao

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i njegove saradnice potpuno su ignorirali pitanja Inforadara u vezi s ovom aferom. Nijedno od njih nije odgovorilo na mailove s pitanjima, ali ni na naknadno poslanu urgenciju. Naša prva pitanja poslali smo prije više od mjesec (24. oktobra)

Istraživački tim Inforadara

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo provjerava nezakonite uplate kompaniji Euro prost d.o.o. Gračanica, zaduženoj za održavanje „kosog lifta“ u sarajevskom naselju Ciglane, u Općini Centar Sarajevo, saznaje Inforadar.

Kako je našem portalu potvrđeno iz dva nezavisna izvora, s tim u vezi inspektori krim-policijeMUP-a Kantona Sarajevo nedavno su iz Općine Centar izuzeli kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju i održavanje kosog lifta.

POKRENUO AJNADŽIĆ, NASTAVIO MANDIĆ

Podsjećamo, 18. februara 2019. bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić s kantonalnim predstavnicima Ministarstva saobraćaja potpisao je Ugovor o privremenom davanju na upravljanje, korištenje i održavanje „kosog lifta“ kompaniji iz Gračanice. Ugovor (03-23-7065/18) potpisan je na određeno vrijeme, u trajanju najduže tri mjeseca.

Foto: Odluka o pokretanju postupka

Po isteku ugovorenog vremenskog perioda potpisana su još tri aneksa na Ugovor. Njihov rok važenja bio je do 31. decembra 2021. godine.

Nakon toga, bez potpisanog novog aneksa ili novog ugovora načelnik Općine Centar Srđan Mandić, pomoćnica načelnika za komunalne i stambene poslove Đenita Bogunić-Kešelj te pomoćnica načelnika za finansije Elma Tuzlić, nastavili su s nezakonitim uplatama kompaniji Euro prost kojoj je ranije Ajnadžić pogodovao.

I Mandić, kao i njegove saradnice, potpuno su ignorirali pitanja Inforadara u vezi s ovom aferom. Nijedno od njih nije odgovorilo na mailove s pitanjima, ali ni na naknadno poslanu urgenciju. Naša prva pitanja poslali smo prije više od mjesec (24. oktobra).

Inače, kompletan proces rekonstrukcije „kosog lifta“ praćen je nezakonitostima. Lift je u prvoj fazi rekonstruiran krajem 2018. sredstvima Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo, u iznosu 825.000 KM, od čega je Općina obezbijedila 525.000 KM, a Vlada Kantona 300.000 KM. No, počeo je raditi tek dva mjeseca nakon završetka rekonstrukcije jer ga nije imao ko održavati.

Ranijem upravniku, Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS, početkom 2018. istekao je ugovor, pa su Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Centar rješenje našli tako što su potpisali tromjesečni privremeni ugovor o održavanju lifta sa firmom Euro Prost (koja ga je i rekonstruirala).

Foto: Prispjele ponude na konkursu

Euro prost je dobio posao pošto je petočlana općinska Komisija procijenila da je ponuda od 825.669 KM, koju su ponudili sa sarajevskim Džekosom, bolja od grupe ponuđača: Maspero (iz Italije), BN PRO i Ipsa Institut iz Sarajeva u iznosu 827.500 KM.

U avgustu 2018. direktorica Euro prosta Refija Begović i načelnik Općine Nedžad Ajnadžićpotpisali su ugovor o rekonstrukciji lifta. Ubrzo su ugovorili posebne nabavke za opremu lifta, vrijedne oko 150.000 maraka i privremeno upravljanje liftom (oko 160.000 maraka godišnje).

Foto: Promjena tenderske dokumentacije

Izvor Inforadara je potvrdio da su nakon svega u Ministarstva saobraćaja KS odbili učestvovati u nezakonitim isplatama budžetskih sredstava bez potpisanog ugovora i provedenog postupka javne nabavke. Prije toga kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta javno je opominjao da je potrebno raspisati novi javni poziv.

Međutim, posao koji je u Ajnadžićevom (SDA) mandatu dogovoren faktički pogodovanjem, načelnik Mandić (Naša stranka) ne da nije želio da spriječi i zaustavi, već ga je nastavio na nelegalniji način. Sve je od starta ukazivalo na posljedice širih razmjera ako se postupak ne sprovede na ispravan i temeljit način, odnosno ako ne prođe kroz odgovarajuću tendersku dokumentaciju i ne izabere najbolji ponuđač. U konačnici, to se pokazalo istinitim jer je oštećen budžet Općine Centar.

ŠTA ĆE POKAZATI ISTRAGA

Sada kompanija iz Gračanice „na lijepe oči“ i bez ikakvog ugovora mjesečno inkasira dogovorena sredstva (ranije je to bilo 13.500 KM za održavanje i upravljanje liftom, iako je planom nabavki određeno 6.000 KM za ovu vrstu posla). Razliku usljed manjka prodanih karata kompenzira Općina Centar.

Cijena karte je 0,50 KM i uplaćuje se putem automata za naplatu bez računa ili bilo koje druge potvrde i uplaćenoj karti. Koliko građana koristi lift – to valjda zna samo osoba koja istrese novac iz automata.

Građani koji žive u ovom naselju primorani su ga koristiti jer u suprotnom do vrha Ciglana morali bi se penjati čak 414 stepenica. Prema gruboj procjeni, svakodnevno Euro-prost za karte ubire oko 1.000 KM, uz prepostavku da dnevnu povratnu kartu koristi minimalno jedna petina građana.

Kako smo već naveli, o svemu smo u dva navrata pokušali dobiti odgovore od nadležnih u Općini koji odlučno šute i izbjegavaju da odgovore. Prije desetak dana zatražili smo odgovore i od kompanije Euro prost d.o.o. Gračanica, međutim nakon što nam u telefonskom razgovoru u dva navrata obećano da ćemo dobiti odgovore na poslana pitanja, to se nije desilo.

Vrijedi podsjetiti da je bivši načelnik Ajnadžić kompaniju iz Gračanice 18. novembra 2019. nagradio još jednim ugovorom – za rekonstrukciju i druge trase lifta i postavljanje nove kabine, što je posao vrijedan skoro 600.000 KM.

Građanima se vratio kosi lift, ali građanima se uzima i iz džepa za nezakonite isplate firmi iz Gračanice (Foto: Fuad Fočo)

Obrazložio je to riječima „da bi i Ministarstvo saobraćaja KS trebalo učestvovati u sufinansiranju ove investicije, a ukoliko ne budu imali sredstava za ovaj projekat Općina Centar će sama snositi troškove izgradnje i stavljanja u funkciju i druge kabine kosog lifta“.

„Nakon što završimo sa ovim radovima planiramo riješiti i pitanje upravitelja kosog lifta, na opće zadovoljstvo građana,” objasnio je tada Ajnadžić.

Sada ostaje da sačekamo rezultate policijske istrage i Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo jer je jasno da ni aktuelnom načelniku nisu strane nezakonitosti, kao i pogodovanje velikim firmama i moćnicima, što svjedoči i nelegalna izgradnja velikog objekta Max Medije na Drveniji, u zaštićenoj gradskoj zoni, o čemu je Inforadar u više navrata izvještavao.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI