KINEZI OSVAJAJU RS: Vlada kupila pa prodala zemljište kineskoj kompaniji preko kojeg će graditi novi autoput

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS ne žele da odgovore na pitanja u vezi sa kineskim vlasništvom nad parcelama uz trasu autoputa. Pitanja adresiraju Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, kojom posljednjih nekoliko godina upravlja Dragan Stanković, sin kuma Milorada Dodika Bude Stankovića, inače novi „stanovnik“ američke crne liste

Istraživački tim Inforadara

Shandong International (SDHS CSI BiH), kineska kompanija koja gradi autoput od Banjaluke do Prijedora, vlasnik je nekoliko parcela u Republici Srpskoj upravo na dijelu tog autoputa, saznaje Inforadar.

Našem portalu je iz nekoliko izvora potvrđeno da je kineski partner Vlade Republike Srpske u izgradnji ovog autoputa postao vlasnik parcela u mjestu Lamovita, neposredno uz trasu budućeg autoputa.

Cijeli ovaj postupak, kako to biva u svim istim ili sličnim slučajevima, proveden je na nedovoljno transparentan način te upućuje na korupciju i klijentelizam. Javnost nije obaviještena o zemljišnim transakcijama, najprije između privatnih zemljoposjednika i Vlade Republike Srpske, a zatim između Vlade i kineske kompanije Shandong International, koja je stacionirana u Republici Srpskoj.

U VLADI RS ODGOVARAJU – ŠUTNJOM

Uzaludni su bili naši gotovo dvomjesečni pokušaji da zvaničnim putem saznamo više o ovim čudnim prenosima vlasništva između pojedinaca, Vlade Republike Srpske i kompanije koja je partner Vladeu izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor.

Zvaničnih informacija o saradnji Vlade Republike Srpske i kineske kompanije Shandong International nema mnogo, jer Vlada Republike Srpske poslove sa Kinezima ne voli da otkriva javnosti. Najbolji dokaz tajnovitosti poslova Vlade RS sa Kinezima jeste činjenica da premijer i Vlada uporno odbijaju da objave ugovor o izgradnji autoputa sa ovom kineskom kompanijom, pravdajući to željama Shandonga.

„Što se nas tiče, mi možemo danas da objavimo to, ali kineski partner se protivi“, rekao je nedavno, prilikom potpisivanja ugovora sa konzorcijumom kineskih kompanija o gradnji dionice autoputa od Brčkog do Bijeljine, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je tada obznanio da javnosti neće biti predočen ni ugovor o izgradnji te dionice koju gradi jedna druga kineska kompanija.

Ništa manje tajnoviti u Vladi i Ministarstvu saobraćaja nisu ni kada je u pitanju zemljište u Republici Srpskoj a čiji su vlasnici „preko noći“ postali Kinezi.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza ne žele da odgovore na pitanja u vezi sa kineskim vlasništvom nad parcelama uz trasu autoputa. Pitanja adresiraju Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), kojom posljednjih nekoliko godina upravlja Dragan Stanković, sin kuma Milorada Dodika Bude Stankovića.

„U vezi vaših pitanja koja se odnose na kupoprodaju nepokretnosti u procesu eksproprijacije upućujemo vas da se svojim zahtjevom obratite Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske“, piše u odgovoru iz Ministarstva saobraćaja Republike Srpske.

Foto: Odgovor Inforadaru iz Ministarstva saobraćaja RS

Direktor RUGIP-a Dragan Stanković, koji je od prije desetak dana pod sankcijama i na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nije odgovorio na konkretno pitanje ko se u RUGIP-u vodi kao vlasnik parcele u Lamoviti.

Izbjegavanje odgovora na pitanje ko je vlasnik te parcele u sjedištu RUGIP-a pravdaju time da to nisu informacije “u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama već predstavljaju podatke iz javne evidencije podataka katastra nepokretnosti” a što znači, kako to objašnjava Stanković u odgovoru, da “treće lice” ne može bez valjanog razloga da dobije podatke o vlasništvu nad određenim nepokretnostima.

Foto: Odgovor Inforadaru iz RUGIP-a

KUPILI PA PRODALI PA POSTALI GOSTI KOD KUĆE

Potvrda naših informacija, međutim, stigla je iz prijedorske područne jedinice ove uprave, odakle nam je odgovoreno da je vlasnik parcele u Lamovitoj upravo kineska kompanija.

„Vlasnik predmetne parcele 1972/7 K.O. Lamovita je SDHS-CSI BH DOO Banjaluka. Parcela je formirana cijepanjem sa već pomenutog vlasnika. Za ostale podatke potrebno je podnijeti zahtjev za hronologiju upisa-arhivska dokumentacija“, odgovoreno nam je iz Područne jedinice Prijedor.

Foto: Iz Područne jedinice Prijedor zvanično potvrdili kinesko vlasništvo nad parcelom

Inforadar saznaje da je Vlada Republike Srpske u postupku eksproprijacije za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor najprije otkupila ovu parcelu kao dio mnogo veće parcele od prethodnog vlasnika, državljanina Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, da bi zatim istu parcelu prodala kineskoj kompaniji SDHS-CSI BH DOO.

Interesantno, na toj parceli sada će se praviti nadvožnjak te joj je u međuvremenu cijena vrtoglavo narasla, kažu naši izvori.

S obzirom da u Vladi odbijaju da komuniciraju ili na bilo koji način kometarišu ovaj postupak, nije zvanično poznato ni po kojoj je cijeni Vlada otkupljivala zemlju od prvobitnih vlasnika, a po kojoj je tu istu zemlju kasnije prodavala Kinezima. Kao što je nepoznato koliko u ovom trenutku košta parcela, odnosno, šta će sve i po kojoj cijeni biti (iz)građeno na toj zemlji. 

Zemlja na trasi budućeg autoputa čiji su vlasnici Kinezi (Foto: Dejan Rakita)

Odgovor na ova pitanja nesumnjivo bi nam otkrio suštinu kompletne zemljišno-vlasničke transakcijei njegove namjere.

Nezvanično, cijena otkupa po kvadratu u eksproprijaciji zemljišta za potrebe izgradnje trase autoputa Banjaluka-Prijedor u tom dijelu trase iznosi pet konvertibilnih maraka po metru kvadratnom. Toliko je Republika Srpska plaćala eksproprijaciju. Koliko su zemlju nakon toga Kinezi plaćali – Vladi nije poznato.

Izgradnju lokalnog puta-nadvožnjaka na parceli u vlasništvu kineske kompanije SDHS radiće firma Everit d.o.o. Ta firma je, prema dostupnim zvaničnim podacima, u vlasništvu upravo kompanijeSDHS-CSI i osnovana je tek nakon dolaska kineske kompanije u Republiku Srpsku i sklapanja ugovora sa Vladom Republike Srpske.

Vlasnik zemlje je kineska firma koija je u BiH formirala novu firmu za gradnju nadvožnjaka (Foto: Dejan Rakita)

UGOVOR I SVE DRUGO – TAJNA

Nedeljko Čubrilović, koji je u novoj Vladi RS imenovan za ministra saobraćaja RS, našem novinaru nije želio da odgovori na pitanja u vezi sa kineskim vlasništvom nad parcelama u Lamovitoj. Čubrilović je, saslušavši pitanje, samo prošao pored naše ekipe.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović, kaže da sve što je u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor – obavijeno je velom tajne.

„Tako je i po pitanju prodaje tih placeva, dok god se ovi poslovi rade netransparentno, iza očiju javnosti, postoji sumnja da tu ima mnogo zloupotreba i kriminala. Da je sve čisto, naravno da niko ne bi imao potrebu da krije ugovor“, kaže Vukanović.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Vukota Govedarica, kaže da niti on niti bilo ko od opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini ne zna ništa kada je izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor u pitanju i kada je u pitanju otkup zemljišta uz trasu tog autoputa.

I on podsjeća na činjenicu da javnost nije vidjela ugovor Vlade sa kineskom kompanijom koja gradi autoput.

„Ovdje je stvar jasna, ukoliko je sve tačno, da je Vlada zajedno sa Kinezima znala kojom trasom će ići autoput, otkupila od fizičkih lica određene parcele i lokacije i u dogovoru sa Kinezima to njima prodala, da li po nekoj cijeni koja njima odgovara ili odgovara Vladi – u to sad ne želim da ulazim. Kada imate skriven ugovor tu je velik prostor za zloupotrebe, samo je pitanje u kojoj mjeri su te zloupotrebe izražene“, kaže Govedarica.

Očekivano, iz kineske kompanije Shandong International nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa činjenicom da su postali vlasnici parcele uz trasu autoputa Banjaluka-Prijedor. Iz ove kompanije, inače, ne komuniciraju sa javnosti u Republici Srpskoj.

Ova kineska kompanija počela je, u međuvremenu, izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor i radovi su počeli u blizini Prijedora. Prema onome što je Vlada do sada saopštila javnosti, izgradnju autoputa finansiraju Kinezi. Republika Srpska obavezala se da u narednih trideset godina, nakon izgradnje, plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od trideset miliona maraka.

Radovi na autoputu Banjaluka – Prijedor (Foto: Dejan Rakita)

Povećanju transparentnosti posla između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije nije pomoglo ni to što je Okružni sud u Banjaluci donio presudu kojom je ugovor o izgradnji autoputa označio kao javni interes. Sud je po tužbi organizacije Transparency International BiH poništio rješenje Ministarstva saobraćaja kojim je ovoj organizaciji odbijen zahtjev za uvidom u ugovor.

“Sud je poništio rješenje i naložio Ministarstvu da donese drugo rješenje u skladu sa meritumom presude u kojoj piše da su to javne informacije. Po tome mi smo već trebali dobiti ugovor, ali ništa od toga”, rekao je za Inforadar Srđan Traljić, iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine.

Ugovor je i dalje tajna, kao što je i tajna kako je i na koji način kineska kompanija postala vlasnik zemljišta u Republici Srpskoj na trasi autoputa – i po kojoj cijeni.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI