KO ĆE S KIM, KO PROTIV KOGA U BUDUĆEM PREDSJEDNIŠTVU BIH: Država se brani u Maršala Tita!

Glavni vjetar u leđa Bećirovićevoj kandidaturi i optimizmu u SDP-u dala je ubjedljiva pobjeda SDP-ovog načelnika u Lukavcu, koji je nedavno na referendumu potukao SDA i njenog kandidata.

Piše: Nermin BISE

Na predstojećim izborima u BiH 7. oktobra, za koje je neslužbena kampanja uveliko počela, najzanimljivija borba sigurno će se voditi za ulazak u “kuću slavnih” – Predsjedništvo BiH, dok bi sami izbori, prema određenim analizama, mogli da budu jedni od najneizvjesnijih.

Kod kandidata za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka sve je izvjesnije da će u utrku ući Denis Bećirović iz SDP-a (i jedan od tri glavna favorita da bude izabran).

Njemu bi najozbiljniji protukandidat trebalo da bude Sebija Izetbegović iz SDA, koja je definitivno sve bliža ovoj kandidaturi, posebno nakon što se Denis Zvizdić povukao iz unutarstranačke utrke nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA održane u petak.

POLITIČARKA SEBIJA

Tako će po svemu sudeći (osim ako se ne desi neko čudo) Izetbegovićeva dobiti podršku stranke, iako je Zvizdić imao najviše nominacija sa terena, odnosno iz općinskih (kantonalnih) organizacija iz cijele BiH. Međutim, samo su lakomisleni i naivni mogli pomisliti da će ova priča proći bez čelične lejdi, kako je već dobila nadimak Sebija Izetbegović koja se godinama kalila i pripremala za ovakav politički iskorak.

Možda jeste iznenađenje što je najviša politička funkcija u državi njen prvi korak, ali očito je da će u SDA (tajno) odlučiti da je baš Sebija Izetbegović osoba koja je sposobna biti član kolektivnog šefa države.

Foto: Sebija Izetbegović

Denis Bećirović iz SDP-a, barem naizgled, dugo se predomišljao i kolebao oko toga želi li ući u utrku za Predsjedništvo BiH. Kao i u slučaju Zvizdića – tako je i Bećirović s terena dobio najjaču podršku članstva SDP-a. No, za razliku od tajnog glasanja u SDA, u Socijaldemokratskoj partiji BiH će ispoštovati raspoloženje sa terena, pa će ovaj mladi Tuzlak ući u borbu za Predsjedništvo BiH.

Prema ocjenama boljih poznavaoca prilika na političkoj sceni lijevo od centra, glavni vjetar u leđa Bećirovićevoj kandidaturi i optimizmu u SDP-u dala je ubjedljiva pobjeda SDP-ovog načelnika u Lukavcu, koji je nedavno na referendumu potukao SDA i njenog kandidata.

U SDP-u tako vjeruju da bi ova mala općina mogla da bude neki uzorak raspoloženja birača te da je, u skladu s tim, Bećirović glavni kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

Foto: Denis Bećirović

No, za svaku ozbiljniju prognozu još je prerano, kao i za dublje analize da li je SDP ovom, ili pak Željko Komšić vlastitom kandidaturom “razbio” ljevicu i umnogome umanjio šanse da građanske stranke gotovo sigurno osvoje Predsjedništvo BiH, što bi bilo izvjesno kada bi ljevica kandidirala samo jednog čovjeka.

DODIK ILI IVANIĆ

Tim prije za ozbiljnije prognose je rano jer je i dalje neizvjesno hoće li se Fahrudin Radončić, lider SBB-a, natjecati za člana Predsjedništva BiH, ili će, pak, održati obećanje po kojem će i njegova stranka kandidovati ženu – ukoliko to uradi SDA.

U tom slučaju potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović bi mogla biti kandidat Radončićevog SBB-a. S druge strane, veliko je pitanje i kakvo je zdravstveno stanje samog Radončića, i koliko je on u takvim okolnostima spreman na borbu za člana Predsjedništva BiH.

Ostali kandidati iz reda Bošnjaka nemaju realne izglede za pobjedu u oktobru.

Kada je pozicija člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda u pitanju, tu će u veliku borbu ući Milorad Dodik (SNSD) i Mladen Ivanić (PDP). Nedavni potresi u Savezu za promjene i mogućnost da se ta grupa stranaka suprotstavljenih Dodiku i SNSD-u raspadne svakako na ruku ide aktuelnom predsjedniku RS.

Foto: Milorad Dodik i Mladen Ivanić

S druge strane, Ivanić je tijesno pobijedio na posljednjim izborima upravo kandidatkinju SNSD-a Željku Cvijanović i postavlja se veliko pitanje može li ponovo, dva puta zaredom, Ivanić proći kroz iglene uši, ovaj put ispred Dodika.

No, isto tako nikako se ne smiju potcijeniti ni relevantna istraživanja javnosti po kojima je Ivanić trenutno daleko najpopularniji političar Saveza za promjene.

Iznimno interesantno će biti u borbi za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Tu će ljutu borbu voditi Dragan Čović (HDZ) i Željko Komšić (Demokratska fronta). Kandidaturu je najavio i Jerko Ivanković-Lijanović, koji realno nema neke velike izglede u duelu s prtehodnom dvojicom, ali svakako njegovi glasači mogu biti presudni u borbi Čovića i Komšića. Oni glasači koji podrže Lijanovića mogli bi pomoći Čoviću da lakše iziđe na kraj u borbi s Komšićem.

KUKAVIČJA JAJA KOD HRVATA

Iako nema gotovo nikakve izglede moramo pomenuti i Borišu Falatara, kandidata Naše stranke, koju je dio ljevice optužio da upravo Falatarovom kandidaturom rade za Čovića.

Kada je riječ o Čoviću, on je sebi pripremio i odstupnicu debelo unaprijed i prije ovih izbora tako što je podgrijao atmosferu oko promjena Izbornog zakona.

Čović, koji je ostao sam, izolovan čak i od međunarodne zajednice (ali je zato ušao i u zvanični savez sa Dodikom), promjene Izbornog zakona krojio bio samo po svojoj mjeri, a to znači da HDZ uvijek daje kandidata za Predsjedništvo BiH i da je HDZ jedina legitimna stranka u predstavljanju Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Foto: Dragan Čović i Željko Komšić

Nasuprot njemu nalazi se potpuno druga politilka filozofija koju zagovara i vodi Željko Komšić, a to je građanski koncept, pri čemu Komšić računa na glasove svih građana Federacije BiH, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Već za nešto više od pet mjeseci biće poznat novi saziv kolektivnog šefa države. Prevashodno ćemo znati da li će Predsjedništvo “zaposjesti” tandem Čović-Dodik, od čega unogome, bez imalo pretjeraivanja, zavisi i budućnost ove zemlje.

Stoga nećemo pretjerati ako zaključimo da će od oktobra prva linija odbrane državnosti Bosne i Hercegovine biti u Maršala Tita 16, na adresi kolektivnog šefa države.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI