Ko je čovjek za kog je Putin u razmjenu dao 200 boraca Azova

Prokremljski ukrajinski opozicijski političar Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen još u aprilu, razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika, kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka, piše Guardian.

“Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe sigurnosti Ukrajine. Razgovarali smo. Insistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200”, rekao je Zelenski.

Vasyl Maliuk, vršitelj dužnosti šefa ukrajinske sigurnosne službe, rekao je da Medvedčuk “nije samo kum Putinovom djetetu, već i dokumentiran kao izdajica”.

“Štoviše, dok smo radili na slučaju Medvedčuk, neutralizirali smo višestruke agenturne mreže, uhitili višestruke izdajice i primili mnogo vrijednih informacija koje koristimo za protuobavještajne poslove i koje će nas približiti našoj pobjedi”, dodao je Maliuk.

Pet ukrajinskih zapovjednika bilo je uključeno u razmjenu zarobljenika, kao i 55 zatvorenika koji će biti poslani u Rusiju, rekao je Zelenski. Nije jasno jesu li svi zatvorenici Rusi ili proruski orijentisani, ali Zelenski ih je opisao kao ljude “koji su se borili protiv Ukrajine i one koji su izdali Ukrajinu”.

“Među onima koji su jučer oslobođeni iz zarobljeništva je 108 boraca Azova i drugih formacija”, rekao je Andrij Jermak, šef Ureda Zelenskog.

Riječ je o borcima iz kontroverznog bataljona Azov, dijela Nacionalne garde Ukrajine, koje je Rusija ranije nazvala “neonacistima”. Jermak je također rekao da je među razmijenjenima bilo 10 stranaca.

Viktor Medvedčuk rođen je 1954. u Sibiru, gdje su mu roditelji bili prognani nakon što mu je otac bio osuđen zbog saradnje s nacistima tokom okupacije Ukrajine. Radio je kao advokat, a kasnije je ušao u politiku.

Medvedčuk je čelnik Opozicijske platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri.

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Europske unije, koju je jednom prilikom usporedio s nacističkom Njemačkom. Optuživalo ga se za organizaciju protesta podrške Rusiji i ondašnjem predsjedniku Janukoviču, ali nikad nisu pronađeni dokazi za takve tvrdnje.

Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na pola milijarde dolara.

Magazin Time objavio je u februaru, prije invazije, članak o prijateljstvu između Medvedčuka i Putina. Ovo je dio članka:

“Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora.”

“Naš odnos se razvijao više od 20 godina. Ne želim reći da iskorištavam tu vezu, ali moglo bi se reći da da”, rekao je Medvedčuk.

“Putin bi isto mogao reći i za Medvedčuka. Kao vodeći glas ruskih interesa u Ukrajini, Medvedčukova politička stranka najveća je opoziciona snaga u parlamentu, s milionima pristaša. Tokom protekle godine ta se stranka našla na udaru. Medvedčuk je u maju optužen za izdaju i stavljen u kućni pritvor u Kijevu. Prošlog mjeseca SAD je optužio njega i njegove saveznike za planiranje državnog udara uz pomoć ruske vojske”, pisao je Time.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI