Ne prestaju se nizati reakcije na odlazak Bećirevića iz emisije Pressing

Nakon što je sinoć Denis Bećirović (SDP) kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine napustio studio N1 tokom trajanja emisije Pressing, na društvenim mrežama se ne prestaju nizati reakcije, a poruke koje građani upućuju su poprilično oštre, ali i osuđujuće.

Naime, u sinoćnjem Pressingu je pored Bećirovića gostovao i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država također za člana Predsjedništva BiH. Planirano je bilo da treći gost u studiju N1 bude i Bakir Izetbegović (SDA), njihov protukandidat, međutim, on je odbio gostovanje.

Upravo to je bio razlog da Bećirović demonstrativno napusti Pressing nedugo nakon početka emisije te je taj potez prvenstveno iznenadio sve u studiju, a zatim i brojne gledatelje.

2

On je u svom obrazloženju prije napuštanja emisije rekao, između ostalog, da poštuje Hadžikadića, ali da je ovo utrka između njega (Bećirović) i Izetbegovića.

Nije trebalo dugo, reakcije i samim time, većinom kritike su se počele nizati na društvenim mrežama.

Mnogi su mišljenja da je ovim potezom Bećirović pokazao nepoštovanje prema svom protukandidatu Mirsadu Hadžikadiću, ali i uredniku i voditelju emisije Amiru Zukiću.

Jedan od korisnika na Twitteru je napisao da je Bećirović odlaskom iz emisije diskreditovao Hadžikadića:

“Prije napuštanja emisije, Denis Bećirović je napravio goru stvar kada je diskreditovao kandidaturu Hadžikadića. Krajnje nekulturno, podlo, nedemokratski, necivilizovano i jadno. Trebaju svi da se sklone da bi on imao neku šansu?”.

Skoro svi komentari su se odnosili na Bećirovićev odnos prema Hadžikadiću, a također je bilo prognoza da će ga upravo zbog ovoga pobijediti Bakir Izetbegović na izborima:

“Upravo je večeras Denis Bećirović svojim sramnim potezom potvrdio gubitak izbora i ubjedljivu pobjedu Bakira Izetbegovića. Znalo se to od samog početka, ali je pečat utisnuo tom gubitku izbora sam Bećirović svojim loše izrežiranim potezom. Nije on ponizio Hadžikadića, već sebe”, napisao je jedan korisnik.

S obzirom na to da je cijeli dan na portalu stajala najava emisije Pressing koja je emitovana i u programu televizije N1, a iz koje je Bećirović mogao zaključiti da Izetbegović neće doći te da nije morao otići usred emisije već je svoj dolazak mogao otkazati i ranije, bila je također jedna od tema na društvenim mrežama:

“Pa branite Denisov potez napuštanja emisije iako je unaprijed znao da Bakir neće doći. A koliko mu je pametan taj potez pokazat će nam građani 02.10. I da Hadžikadić nije Bakirov bedel, kandidat je neovisno od SDA. Tom logikom i Denis je bedel HDZ-u”, mišljenja je jedan korisnik.

Njegov potez su komentarisali i novinari te politički analitičari.

Tako je novinar Dragan Bursać napisao da je Bećirovićevo napuštanje emisije “populistički jad i čemer”, dok je njegov kolega Denis Čarkadžić naveo da je pokazao “nedostatak osnovnih etičkih normi i poštovanja prema Hadžikadiću koji sjedi pored njega”.

Zatim je novinar Danijal Hadžović potez Bećirovića opisao kao dječiju igru upitavši da li je on o ovome pomno razmišljao i planirao te da li je to strategija njegovog izbornog štaba.

Politički analitičar Jasmin Mujanović je odlazak Bećirovića iz studija nazvao “bizarnom scenom”.

“Bizarne scene na N1 televiziji kada Izetbegović neobjašnjivo odlučuje preskočiti TV debatu s glavnim rivalom Bećirovićem, koji također izlazi, ostavljajući trećeplasiranog Hadžikadića samog u studiju. Pretpostavljam da je Hadžikadić samo time što je ostao sjediti osvojio nekoliko hiljada glasova”, poručio je Mujanović.

Nejra Latić Hulusić, bh. kolumnistica i rediteljica je na Facebooku u nešto opširnijem statusu iznijela svoje mišljenje o Bećirevićevom potezu. U cijelosti ga pročitajte ispod:

I njen kolega, reditelj Dino Mustafić nije imao riječi hvale za Bećirovića.

“Politička i strateška greška gosp. Bećirovića jer se televizijski auditorijum mora poštovati. Debate služe da se sučelje argumenti, onaj koji to odbija (Izetbegović) ne smije uništiti demokratski ambijent. Ovakav potez mu pomaže u tom naumu”, poručio je Mustafić.

Bilo je i onih koji su pružili podršku Bećiroviću navodeći da je zadržao svoj čvrst stav, ali su i kroz primjere pojasnili zbog čega je, prema njihovom mišljenju korektno postupio:

“Zamislite da profesor kaže ko ne dođe na ovaj ispit nema drugog roka, pa onda pusti jednog studenta da radi ispit odgođeno na štetu drugih. Je li imalo smisla da ovi drugi rade ispit ako neće biti tretirani svi jednako? Denis Bećirović je korektno postupio”.

I u anketi N1 portala, prema dosadašnjim odgovorima, čitatelji sa 44 posto glasova podržavaju odluku Bećirovića da napusti emisiju Pressing, dok 24 posto njih ne podržava, a 32 posto smatraju da je ovim potezom iskazao nepoštovanje i prema gostu i prema voditelju.

Nakon što je Bećirović napustio emisiju, oglasio se na Facebooku navodeći da “ne želi igrati na pomoćnom terenu” te da “ne želi ponavljati grešku opozicinih kandidata” navodeći da je emisiju napustio jer Izetbegović nije došao. Glasajte i vi na ovom linku.

Podsjetimo da su Opći izbori u BiH sve bliže (2. oktobar), a da građani još nisu imali priliku sve kandidate sušati u izbornim debatama iako im one mogu značajno pomoći kome da daju svoj glas.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI