KOMŠIĆ ODRŽAO SASTANAK S AMBASADORIMA NELSONOM I FIELDOM: Sutra dan “D” za ANP i dalje odnose u BiH

Današnji sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije, Ericom Nelsonom i Mattom Fieldom, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – statusa Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i njegovog slanja NATO savezu, završen je nakon devedesetominutnog razgovora u zgradi Predsjedništva BiH.

U objekat Predsjedništva su u toku trajanja sastanka ušli i bošnjački član Predsjendištva, Šefik Džaferović kao i lider SDA Bakir Izetbegović.

Kako su javili reporter s lica mjesta, nije bilo izjava za medije nakon sastanka.

Inače, susret Komšića sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije održan je dan uoči “sudbonosne” sjednice Predsjedništva BiH najprije redovne, a potom vanredne. Na jednoj bi se trebao razmatrati imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, a na drugoj bi se trebalo raspravljati o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

No, sada je, a nakon određenih signala srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji se protivi slanju ANP-a, neizvjesno održavanje sjednice na kojoj je trebalo biti riječi o mandataru budući da je Dodik svjestan da zbog njegovog suprostavljanja ANP-u ne može da očekuje saglasnost Komšića i Džaferovića na novog mandatara Zorana Tegeltiju (SNSD), a što je strateško pitanje za lidera SNSD-a.

Dodik je ranije ocijenio kako je “potpuno nepotrebno i nefer da bilo ko od stranaca modelira karakter sjednice Predsjedništva”.

“To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram o toj temi kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) s bilo kim”, izjavio je za banjalučke medije lider SNSD-a, uoči sastanka Komšića sa ambasadorima Nelsonom i Fieldom.

“U BiH imamo određeni broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima, koji ide do toga da ih smatraju dijelom političke strukture u BiH. Јa ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima saradnje sa zemljama koje predstavljaju ih prihvatam”, rekao je Dodik koji, inače, uoči i nakon svih bitnih odluka ide na konsultacije kod ruskog ambasadora u BiH.

Iako je danima najavljivao protuustavne aktivnosti “kao odgovor RS” nakon 5. septembra, a ukoliko Predsjedništvo ne bude podržalo Tegeltiju za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, Dodik je u posljednjim istupima, a nakon snažne diplomatske ofanzive ambasadora zapadnih zemalja, promijenio retoriku.

Sutra bi mnogo toga trebalo da bude jasnije.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI