Medijska zajednica i javnost moraju reagovati i osuđivati govor mržnje prema novinarima jer u suprotnom govora mržnje će biti sve više, i za posljedicu više straha i cenzure kod novinara, istaknuto je danas na online događaju “Novinari i novinarke kao mete mržnje”. Učesnici ovog događaju osudili su govor mržnje i napade na navinare i novinarke i pozvale su nadležne institucije u BiH i regionu da odlučnio reaguju i kažnjavaju ovakve slučajeve.

Helena Mandić iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH) osvrnula se na posljednje napade na novinara Senada Hadžifejzovića.

“Ovaj napad je znakovit. Senad je novinar koji je skoro obožavan kod dijela publike. Međutim kad su počeli napadi na njega nakon njegove kritike stranke SDA i porodice Izetbegović, jedan dio javnosti je reagovao na načina da treba osuditi te napade ali i da se novinar treba pridržavati profesionalnih normi. Ovdje se upada u zamku gdje neko može reći on to zaslužuje”, kazala je Helena. Tokom događaja učesnicima su se, između ostalih, obratili i Federico Faloppa, univerzitetski professor Univerziteta Reading, hrvatska advokatica Vesna Alaburić, Jovana Gligorijević iz magazina Vreme, Nazan Ozcan iz Turske, Brankica Petković sa Ljubljanskog mirovnog univerziteta i drugi.

Posljednjih godina, problemi sigurnosti novinara i novinarki i nekažnjavanja napada na njih postali su od kritične važnosti u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Od online maltretiranja, posebno novinarki, do kampanja blaćenja i prijetnji, fizičkih napada i čak pokušaja ubistava, novinari i novinarke se suočavaju sa izazovima koji, zajedno sa ekonomskim i tehnološkim pritiscima, njihovu profesiju čine teškom i često opasnom.

Mnogi od ovih napada motivirani su mržnjom i često su dio širih narativa mržnje, fokusiranih na identitet i pripadnost žrtve ali i skoro uvijek u cilju određenih političkih i/li poslovnih interesa.

Učestalost mržnje u javnom diskursu, zajedno sa nekažnjavanjem većine zločina iz mržnje, podriva povjerenje javnosti uopšte, a posebno povjerenje u medije. Rad u okruženju ispunjenim mržnjom za novinare i novinarke znači rad u uslovima konstantno ugrožene sigurnosti. Ugrožena sigurnost ima negativan utjecaj na sve aspekte novinarskog posla, čak i kada oni sami nisu direktno meta. Događaj je organizovao Mediacentar Sarajevo u suradnji sa IFEX-om, članicom mreže South East European Network for Professionalization of Media (SEENPM).

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime