ODRŽANA KONVENCIJA SDA, POTVRĐENO PISANJE INFORADARA: Džaferović kandidat za člana Predsjedništva BiH

A.Š.

Na današnjioj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA,  izabran je za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nakon što su od kandidature ranije odustali Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović, delegatima su ponuđena dva kandidata, Džaferović i Safet Softić. Osnovni cilj Konvencije bio je promocija ključnih ciljeva programske platforme za naredne izbore. Na početku Konvencije Bakir Izetbegović je govorio o osnivanju SDA, zatim o ratnim godinama, te sadašnjim planovima SDA.

Rekao je da je  krajnji cilj SDA politike  BiH u NATO-u, BiH u kojoj će biti izgrađen  autoput Sarajevo-Beograd s jednim krakom prema Sandžaku, brze ceste u BiH, povećanje prosječne plate. Istaknuo je da je BiH sada najmanje zadužena zemlja u Evropi, te da je ovaj bogati program koji SDA planira, koliko god mnogi u to ne vjerovali, realan.

“Nerealno je bilo i to da politički osuđenici postanu predsjednici, da se goloruk narododupre neprijatelju, da od Patriotske lige nastane ogromna oružana sila, da se ujedine vojske koje su se borile, pa se pokazalo realnim, naglasio je Izetbegović.

Dodao je još da BiH treba reorganizovati u ekonomske regije, implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, izvršiti poreska rastrećenja, unaprijediti obrazovni sistem (dualni sistem obrazovanja) u skladu s potrebama tržišta, raditi na jačanju vladavine zakona i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, administraciju do 2026. godine svesti na broj od 35 hiljada uposlenih na svim nivoima, unaprijediti zdravstveni sistem, dovršiti izgradnju autocesta na trasi 5C.

Istakao je važnost izgradnje aerodroma u Bihaću, modernizaciju rudnika, izgradnje hidroelektrane Vranduk, povećanja BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza.

Reka  je da bi ovo sve dovelo do 2026. do povećanje prosječne plaće do 1.450 KM i broja zaposlenih do 1.000.000. Nakon govora Izetbegovića, Osman Brka, jedan od osnivača je htio govoriti o lošim procesima unutar ove stranke, ali  mu nije dopušteno.

Brka je novinarima kazao da se do sada na svim skupovima SDA slobodno govorilo i da su vjerovatno danas procijenilo kako on u svom izlaganju namjerava iznijeti stavove koji ne odgovaraju njihovim stavovima.

“Ja protiv svojih stavova ne odstupam. Htio sam reći kako neke stvari treba popraviti. Ja nisam bio ni u kakvoj komisiji, ali očito nije rađeno kvalitetno čim je došlo do ovakvih turbulencija”, rekao je Brka. Istakao je da svi kandidati nisu trebali da budu predloženi i da je predlaganje Sebije Izetbegović nanijelo štetu SDA i Bakiru Izetbegoviću.

Danas se obilježava 28. godišnjica osnivanja SDA, pa su tom prilikom članovi Konvencije posjetili i Šehidsko mezarje Kovači, kao i mezar osnivača i prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, a cvijeće će biti položeno i na mezar bivšeg predsjednika Sulejmana Tihića u Bosanskom Šamcu.

Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsjedništva Stranke, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, Predsjedništva žena SDA, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i poslanici i delegati SDA u zakonodavnim organima države BiH i entiteta.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI