INCIDENT NA SJEDNICI ANKETNOG ODBORA NSRS: Lukač nije želio da odgovara na Radovanovićeva pitanja

Nakon pauze od pet minuta, nakon čega je Radovanović, ipak, postavljao pitanja Lukaču, no on na njih nije želio da odgovara, gledajući većinu tog vremena u svoj mobitel

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Ministar policije RS Dragan Lukač danas na vlastitom saslušanju pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS nije želio da odgovori ni na jedno pitanje Borislava Radovanovića, bivšeg inspektora i člana grupe Pravda za Davida, koji je upravo u tom svojstvu i član Anketnog odbora.

U vrlo napetnoj atmosferi, koja je u nekoliko navrata prijetila da preraste i u veći inicident, Lukač je u obrazloženju svoje odluke kako neće da odgovara na pitanja, Radovanovića optužio je da „psihijatrijski slučaj“ te da ima optužnicu za pokušaj ubistva, što je, opet, izazvalo burno reagovanje samog Radovanovića.

„Angažovali ste čovjeka koji je bio na psihijatrijskom liječenju. Uključili ste u odbor čovjeka protiv koga je podignuta optužnica za pokušaj ubistva, zar da odgovoram na pitanja čovjeka protiv koga se vodi postupak”, rekao je vidno rezignirani Lukač te nastavio svoj monolog, nakon čega je reagirao predsjednik Odbora Branislav Borenović zatraživši da se Lukaču “isključi mikrofon”.

PAUZOM SPRIJEČEN VEĆI INCIDENT

On je Lukaču potom pojasnio da je odluka da Radovanović bude član Odbora donesena jednoglasno, odnosno da su za nju glasao i SNSD, čiji je Lukač funkcioner, te da on (Lukač) nije iznad zakona i skupštine, na šta mu je Lukač odgovorio “da on, Borenović, zloupotrebljava skupštinu kako bi u rad Anketnog odbora uključio čovjeka protiv koga se vodi postupak”.

Pošto je situacija bila iznimno napeta data je pauza od pet minuta, nakon čega je Radovanović, ipak, postavljao pitanja Lukaču, no on na njih nije želio da odgovara, gledajući većinu tog vremena u svoj mobitel.

Foto: Dragan Lukač uoči početka sjednice Anketnog odbora

Radovanović je Lukaču, između ostalog, postavljao pitanja o tužbi koju je podnio protv RS za nadoknadu štete iz rata, o istinitosti informacije da je svojevremeno na ruke dobio ogroman novac za kupovinu stana, te još mnogo drugih pitanja koju su ostala bez odgovora.

Inače, ministar policije je danas, svjedočeći pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, ponovio kako nije bio u zemlji “kad je David Dragičević tragično nastradao”, potvrdivši kako je bio na putu u Africi.

Inače, “isljeđivanje” Dragana Lukača od strane članova Anketnog odbora otprilike je bilo sinhrono, s izuzetkom pitanja, odnosno konstatacije člana Odbora Drage Kalabića, iz SNSD-a, koji je zaključio da su Lukaču postavljana takva pitanja “da on više ne zna je li dan ili noć”.

Ispitivanje je otprilike teklo ovako:

Da li ste bili obavještavani o toku istrage i od koga?

Naravno ja budem obaviješten o svim stvarima u vezi sa težim krivičnim djelima ili o stvarima koja uznemiruju javnost.

Da li vam je poznato da na licu mjesta nije izvršen pregled džepova Davida Dragičevića?

Ne znam da nije na licu mjesta vršen pregled džepova. Ne znam ko je odlučio da leš prenese u Gradsko groblje i ne znam da li je bio leš pod nadzorom policije.

On je naveo i da je odluka rukovodilaca MUP-a RS da se izađe na press konferenciju “s obzirom na pritisak javnosti te da budu transparentni”, bila zajednička?

“NIJE REČENO DA JE DAVID IZVRŠIO KRAĐU”

Nismo imali razloga da krijemo bilo šta te da iznesemo podatke koje su u tom momentu bile poznate.

Da li opravdano bilo da tužilac ne bude prisutan na presu?

To nije uobičajeno.

Da li je poznato da toksikološi nalaz nema sudsku vrijednost?

To će sud procijeniti znam da su određeni nalazi odneseni na VMA.

Posebno interesantan je bio dio koji se odnosio na pitanja o tome da li i dalje tvrde da je David Dragičević provalio u kuću na Laušu i ukrao laptot, stick, novac i drugo, što mu se i mrtvom stavlja na teret?

Lukač je zaključio kako “nigdje nije rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu”.

Znate li da nije urađen uviđaj u kući?

Zato smo i izvršili promjene u PS Lauš. Dežurni inspektor iz nemara nije izašao na uviđaj, drugi dan je izašao i rekao da nema potrebe vršti uviđaj. Ta krađa se u tom trenutku nije mogla dovesti u vezi sa Davidom Dragičevićem. To je bio propust.

Zašto ste govorili u skupštini o krađi kada niste imali uviđaj?

Nidje ni u jednom trenutku nisam rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu. Rekao sam da postoji snimak njegovog navodnog ulaska u kuću. Taj snimak je donijela njegova majka, ona je obavijestila službenike i smatrala je da se on krije u jednoj vikendici, jer je mislila da se krije upravo zbog te provable. Ona mi je rekla da je donijela taj snimak, da bježi i da se krije i evo vidi se da je živ. Meni je to ona potvrdila na licu mjesta. Nisam ni u jednom trenutku rekao kako su stvari iz provale dospjeli u njegove džepove…

Inače, u preostalom dijelu današnjeg ispitivanja svoje iskaze će dati postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, te  glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir.

Prije njih izjave su dali Darko Ćulum, direktor policije RS i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Darko Ilić.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI