Krađe, laži i prevare: “Nakon ovakvih izbora neko mora završiti u zatvoru”

Tokom samog izbornog procesa uočene su brojne nelegalne radnje

Oktobarske opće izbore u Bosni i Hercegovini obilježile su brojne nepravilnosti tokom same predizborne kampanje, kao i na izborni dan, a posebno u postizbornom razdoblju.

Tokom samog izbornog procesa uočene su brojne nelegalne radnje. Sve ovo duboko je podijelilo glasače u Bosni i Hercegovini i dovelo u pitanje izlazak na izbore u budućnosti, javlja BHRT.

Prema izvještaju Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, tokom izbornog dana i u postizbornom periodu, uočene su značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala. Sve to jasno ukazuje da je riječ o organizovanom i svjesnom činjenju krivičnih djela s ciljem uticaja na izborne rezultate.

– Ishod svega ovoga mora biti da, pojednostavljeno rečeno, neko završi u zatvoru za krivična djela koja su sada i ‘crno na bijelo’ dokazana i bilo šta drugo izuzev tog ishoda šteti, a ne doprinosi integritetu izbornog procesa, poručuje Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”.

Iz Transparency Internationala ističu da očekuju od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da istraži izborne nepravilnosti i objasni javnosti šta je bilo sa prijavama o izbornim nepravilnostima.

– Sve te navode Centralna izborna komisija treba da istraži i da proslijedi krivične prijave nadležnom tužilaštvu. Ja ću podsjetiti da je zbog iste te stvari u Doboju podignuto oko 200 optužnica prema članovima biračkih odbora, zbog čije se samovolje prekrajala izborna volja građana, kaže Srđan Traljić, menadžer za odnose s javnošću Transparency Internationala BiH.

Da je došlo do totalne degradacije Centralne izborne komisije i da su ponovna brojanja išla preko leđa građana jer to dosta košta, smatra sociolog Vladimir Vasić.

– Dok god ne budemo oštro kažnjavali ljude koji se na jedan grub način poigravaju sa izbornom voljom građana, ljude koji su spremni na sve zarad svojih ličnih interesa, dotad mi možemo da govorimo o izbornom inženjeringu i temema koje negativno utječu na stanovništvo, tvrdio  Vasić.

Bivši član Centralne izborne komisije Vehid Šehić smatra da su građani izgubili povjerenje u izborni proces, kojem je potrebno vratiti integritet i uvesti identifikacijske tehnologije.

– Bez tih novih tehnologija ne treba izlaziti na izbore jer će izlaznost biti znatno manja, što je jako opasno za demokratiju i to vodi u pasivan odnos građane Bosne i Hercegovine, a mi bi trebalo da budemo aktivni. Jer i sada, 70 posto ovih koji ne izlaze, ne izlaze zato što ne vjeruju u izborni proces, kaže Šehić.

Jedno od rješenja, ističu naši sagovornici, je novi izborni zakon koji bi definisao prava i obaveze birača, ali i ljudi koji se kandiduju. Dodaju da je ovo što se sada dešavalo pokazalo manjkavosti sistema i neodgovornost prema građanima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Fokus, BHRT

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI