Puna četiri dana tokom prošle sedmice tročlana komisija inspekcije Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH provela je u kontroli zakonitosti rada i finansijskog poslovanja Generalnog konzulata u Frankfurtu koji vodi Višnja Lončar.

Prema informacijama Inforadara, u sjedištu bh. diplomatije već duže postoji nezadovoljstvo dešavanjima i aferama koje su unazad godinu, dolaskom Lončar, intenzivirane u GK Frankfurt, no odluka šefice diplomatije Bisere Turković da oformi jednu ovakvu komisiju uslijedila je nakon teksta Inforadara od 12. oktobra ove godine.

Podsjećamo, naš portal je upozorio na blago je reći čudna dešavanja i afere koje drmaju ovaj najveći bh. konzulat u inostranstvu te na ponašanje i skandale generalne konzulice Višnje Lončar, inače kadra Željka Komšića, osobe kojoj nije problem, svjesno ili nesvjesno, pomiještati vjersku i ideološku pripadnost.

Sve je, a nakon što je godinu uvjeravala i pozivala da se glasa „za građansku državu“ i DF, kulminiralo katoličkim vjerskim obredom u konzulatu, odnosno dovođenjem kadrinala Vinka Puljića da osvešta prostorije konzulata sedam dana uoči općih izbora u BiH. (https://inforadar.ba/skandal-konzulica-komsicev-kadar-visnja-loncar-otvoreno-pozivala-da-se-glasa-za-gradansku-opciju-pa-dovela-puljica-da-osvesta-konzulat-video/)

Nekoliko mjesec ranije (u junu) Lončar je u video obraćanju, ležerno obučena i sa sunčanim naočalama, pozvala bh. građane da se registriraju ali i da glasaju za „građansku opciju“, odnosno Komšića i DF, iako to nikako ne bi smjela jer je takvo ponašanje diplomate protivno svim normama i pravilima službe budući da jedan ambasador ili generalni konzul može da poziva na izbore, ali nikako da upućuje za koga da se glasa.

Video: Generalna konzulica u ležernom izdanju i društvu prijatelja Bate Šišića poziva na glasanje za “građansku opciju”

Nakon više pojedinačnih žalbi, apela te na kraju priče koju je Inforadar objavio, Bisera Turković je oformila komisiju za kontrolu zakonitosti rada i finansija u sastavu: Đorđe Latinović (inspektor za diplomatske poslove), Mile Sadžak (inspektor za konzularne poslove) i Rabija Mašić (šef Odsjeka u MVP za vizno-pasoške poslove), koja je u GK Frankfurt boravila od 25. do 28. oktobra.

Foto: Faksimil odkluke o formiranju i upućivanju komisije u GK Frankfurt

„Tokom četiri dana boravka u Generalnom konzulatu komisija je obavila razgovore sa generalnom konzulicom i svim osobljem u konzulatu i revidirala dokumente i finansijske izvještaje. Sačinjen je zapisnik i sada se očekuje izvještaj sa prijedlogom mjera”, rekao je izvor iz sjedišta bh. diplomatije.

Prema saznanjima Inforadara, jedan od fokusa komisije bio je i na provjerama davanja konzularnih usluga i odobravanja (plaćanja) pasoša, ispisnica iz državljanstava, putnih listova i ostalog, s obzirom na neke žalbe bh. građana u Njemačkoj, odnosno dešavanja koja upućuju na neregularnosti.

Postoji niz problema koji pritišću GK Frankfurt i nezadovoljstva radom generalne konzulice, zbog čega pet bh. klubova u Frankfurtu razmišljaju da odbiju dalju saradnju te, kako nam je rečeno, razmišljaju hoće li se uopće odazvati na ovogodišnju proslavu Dana državnosti 25. novembra, koju organiziraju Generalni konzulat i Višnja Lončar.

Inače, nakon teksta koji smo objavili 12. oktobra uslijedila je lavina reakcija te pokušaji zastrašivanja, prijetnji i uvreda prema glavnom uredniku našeg portala, autoru ovog i prethodnog teksta.

Inforadar podsjeduje dokaze i spisak s imenima svih koji su o tome učestvovali, a neki su iznimno bliski generalnoj konzulici Lončar jer rade s njom u sjedištu.

Kako ne bismo ometali završetak provjera i revizije poslovanja za sada nećemo izlaziti s imenima i drugim dokazima.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime