Kriza će trajati mjesecima: Novih izbora nema bez čvrstih dokaza o krađi

Iako iz vlasti i opozicije u Srpskoj ovih dana stižu dijametralno suprotne informacije o dosadašnjem toku ponovljenog brojanja glasova za predsjednika Srpske, gdje jedni tvrde da su odstupanja od prvobitnih rezultata zanemarljiva, dok drugi poručuju da je krađa izborne volje građana ogromnih razmjera, izvori Srpskainfo iz Glavnog centra za brojanje glasova u Sarajevu otkrivaju da je na osnovu do sada ponovo prebrojanih glasova nerealno očekivati ponavljanje izbora.

– Iako na pojedinim biračkim mjestima postoje utvrđene nepravilnosti, pa je tako, na primjer, jednom kandidatu za predsjednika Srpske u odnosu na drugog upisano 100 ili 200 glasova više u odnosu na pravo stanje, to još uvijek ne predstavlja razlog za donošenje odluke o ponavljanju izbora. Pravi “džumbus” očekuje se tek nakon što CIK, nakon ponovljenog brojanja glasova, objavi konačne preliminarne rezultate, a poslije toga slijede pritužbe političkih subjekata, analize i provjere materijalnih dokaza o tome da li je na određenom biračkom mjestu došlo do izborne krađe ili neke druge utvrđene nepravilnosti u izbornom procesu – objašnjavaju izvori Srpskainfo.

Oni, između ostalog, dodaju i to da bi čak u slučaju da se ponovljenim brojanjem utvrdi da je, primjera radi, u korist kandidata SNSD za predsjednika Srpske, Milorada Dodika, upisano pet, sedam ili deset hiljada glasova više u odnosu na stvarno stanje u glasačkim kutijama, to i dalje nedovoljan razlog da CIK naloži ponavljanje izbora.

– Ako je nakon prvih preliminarnih rezultata razlika u korist jednog kandidata oko 30.000 glasova, a nakon ponovljenog brojanja utvrđeno da ona iznosi 20.000, nema potrebe da se izbori ponavljaju, jer je razlika i dalje tolika da utvrđene nepravilnosti ne utiču na konačni rezultat. Jedino u slučaju da se nakon uloženih prigovora na konačne rezultate provjerom dokaza o, recimo, uništavanju glasačkih listića, dopisivanju nepostojećih glasova ili nekim drugim prevarama direktno uticalo na konačni rezultat, CIK ima obavezu da poništi izbore i naloži njihovo ponavljanje. Ta procedura može da traje mjesecima – ističu sagovornici Srpskainfo.

Foto: Srna

Kandidat PDP za predsjednika Srpske, Jelena Trivić, izjavila je da sada ne može govoriti o ishodu ponovljenog brojanja ali da će svaku nepravilnost, prema njenim riječima, dokumentovati i predati pravosudnim institucijama.

– Da li ponovljeno brojanje uopšte obuhvata to čiji su nevažeći listići, na koji način su napravljeni, da li ima mrtvih koji su glasali, da li se radi grafološko vještačenje paralelno sa ponovnim brojanjem – rekla je Trivićeva.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić, za Srpskainfo potvrđuje da su za eventualno ponavljanje izbora potrebni čvrsti materijalni dokazi koji govore o počinjenoj izbornoj krađi koja je, prema njegovim riječima, uticala na konačni izborni rezultat.

– Izbori bi se mogli ponoviti na teritoriji cijele Republike Srpske jedino ako se provjerom podnesenih žalbi utvrdi da su nepravilnosti postojale na toliko mnogo biračkih mjesta čime su kompromitovani konačni rezultati. Izborne krađe na malim biračkim mjestima, koje čak i da su rezultati potpuno drugačiji ne bi uticali na konačni izborni rezultat, ne mogu dovesti do ponavljanja izbora. Članove biračkih odbora za koje se utvrdi da su učestvovali u krađi izborne volje građana svakako treba sankcionisati, ali je donošenje odluke o poništavanju kompletnih izbora ozbiljna stvar, koja se ne donosi tek tako – objašnjava Šehić.

Izvor: srpska.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI