Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Rusija i Kina dogovorile su se da će razgovarati o načinima produbljivanja sigurnosne saradnje širom Evrope i Azije kako bi se suprotstavile pokušajima Sjedinjenih Država da nametnu svoju volju regiji, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora u Pekingu.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo “bez ograničenja” u februaru 2022. kada je predsjednik Vladimir Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Lavrov je, nakon razgovora s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, rekao da je Putin predložio jačanje euroazijske sigurnosti te da su se Kina i Rusija složile “započeti dijalog uz uključivanje drugih naših istomišljenika o ovom pitanju”.

– Dugo je postojala euroatlantska sigurnosna struktura u obliku NATO-a, naravno, kao i OSCE-a, ali se briše s popisa relevantnih struktura unutar kojih je moguće voditi sadržajne pregovore i dogovoriti se o nečemu na temelju ravnoteže interesa – rekao je Lavrov, prenosi Reuters.

Ruske novinske agencije citirale su Wanga koji je rekao da NATO savez predvođen SAD-om ne bi trebao širiti svoje aktivnosti u azijsko-pacifičkoj regiji niti promicati sukob.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju svojom najvećom prijetnjom nacionalnoj državi, dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI