LGBT AKTIVISTI U BANJALUCI NA UDARU: Nacionalisti optužuju strane agenture za uništavanje hrišćanskih vrijednosti

Predsjednik RS Milorad Dodik 2008. godine nije želio „pedere u kancelariji“, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, zanimljivo, ne vidi potrebu za Paradom ponosa. LGBT organizacije i događaji 2023. godine nepoželjni su u tom gradu, progone ih udruženja koja njeguju hrišćanske vrijednosti. Penzionisani vladika Vasilije Kačavenda poželjan je gost na crkvenim zbivanjima.
Piše: Žana Gauk

Ja naprosto ne dopuštam da razni pederi ulaze u moju kancelariju“, izgovorio je 8. juna 2008. godine tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik Borisu Divjaku, tadašnjem predsjedavajućem Odbora direktora Transparency Internationala Bosne i Hercegovine.

U proteklih deceniju i po retorika puna mržnje samo je zaoštravana.

„Smatram da niko u Banjaluci nije ugrožen po bilo kojoj opredjeljenosti. Ako neko želi da izrazi takvu vrstu svog stava, do Sarajeva je tri sata i svake godine ima ovdje. Ima u Beogradu, evo i u Sarajevu. Ja mislim da to ne treba biti u Banjaluci, to je moj stav. Ja sam Srbin i pravoslavac i Parada ponosa nije u duhu naroda kojem pripadam“, izjavio je, zanimljivo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (2020.)

  1. marta 2023. objavljeno je:

„Usljed prepoznatih okolnosti, te slijedom događaja nasilnog čina oduzimanja zastave duginih boja na Osmomartovskom maršu, napada na novinare, te targetiranja nezavisnih novinara i novinarki najavom kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj, Bh. povorka ponosa organizuje događaj koji solidarno posvećujemo svim aktivistima i aktivistkinjama, novinarima/kama, te LGBTIQ osobama Banjaluke, entiteta Republika Srpska, ali i cijele Bosne i Hercegovine.“

U DKC Incel, za subotu od 18 sati najavljeno je prikazivanje filma „Pride“, a nakon toga i diskusija na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja.

O duboko narušenim ljudskim pravima govorili bi urednice E-trafike Vanja Stokić, novinarka portala „Buka“ Maja Isović Dobrijević, novinarka, književnica i članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Vanja Šunjić, kao i Aleksandar Žolja ispred Helsinškog parlamenta građana Banjaluke i Ozren Perduv ispred Pravde za Davida.

Istog dana krenula je „rafalna paljba“.

Udruženja, među kojima je većina onih otvoreno proruske orijentacije: „Jadovno 1941 Banjaluka“,   „Srpsko-ruski most“, fondacija “Mir Božiji”, Srbsko sabranje “Baštionik”, Društvo prijatelja manastira Hilandra, Udruženje građana SNP – Izbor je naš, humanitarna organizacija „Božur RS“,“Beli anđeo”, Kolo srpskih sestara, Centar za edukaciju, omladinu i sport, Udruženje porodica sa četvoro i više djece, Humanitarno udruženje žena “Duga” i Krajiški kulturni centar Sveti Sava obratili su se pismom Dodiku, Stanivukoviću i premijeru RS Radovanu Viškoviću, kako bi zabranili događaj.

„Organizacije koje u svojim nazivima imaju ‘humanitarno’, ‘mir’, ‘prijateljstvo’, ‘edukacija’ i slično, poslale pismo Dodiku, Viškoviću i Stanivukoviću da zabrane lgbt događaj u BL. Inače, u dopisu se navodi da događaj organizuju strane agenture, koje pod krinkom zaštite ljudskih prava imaju za cilj da uniše porodične vrijednosti. A, sam događaj vrijeđa njihova moralna, vjerska i identitetska osjećanja i slobodu stanovnika RS“, napisala je na svom Facebook profilu Stokićeva.

U krajnje uznemirjućem pismu gorepobrojanih „zaštitnika vrijednosti“ piše:

„Ove najave dolaze od organizacija sa sjedištem u Sarajevu, kao i organizacija iz Banjaluke, finansiranih iz budžeta stranih agentura, tj. vladinih i nevladinih organizacija. Pod maskom borbe za ljudska prava i demokratiju, ove organizacije se zalažu za degradiranje tradicionalnih, hrišćanskih, istinskih, ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, moralnih normi i zdravih temelja na kojima počiva svako društvo“, stoji u pismu.

Zabranu traže kako bi „spriječili neželjene posljedice“ po sve njih.

PODSJETIMO NA VASILIJA KAČAVENDU

Udruženjima koja, kako kažu, brižno čuvaju hrišćanske vrijednosti 2018. godine nije smetalo to što se na liturgiji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, povodom osveštanja temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra, uz politički vrh RS i gubernatora Sankt Petersburga Georgija Poltavčenka, pojavio episkop Vasilije Kačavenda, penzionisan prije desetak godina zbog otvorenih optužbi za pedofiliju.

O pedofiliji u Zvorničko tuzlanskoj eparhiji SPC, na čijem je čelu godinama bio Kačavenda, šuškalo se godinama, a javni skandal je izbio u novembru 2012. godine, kada su Sinodu SPC, prema pisanju medija, predati i video snimci, kao dokaz o zlostavljanju dječaka i mladih bogoslova.

(Foto: Srpskainfo)

Sinod nikad ovu istragu nije doveo do kraja, a u aprilu 2013. je prihvatio episkopovu ostavku “iz zdravstvenih razloga”.

Kako je ranije pisao Žurnal, grupa državljana Srbije i BiH početkom marta 2018. pred Visokim sudom u Londonu zvanično je najavila podnošenje tužbe protiv SPC zbog svešteničke pedofilije kojoj su bili izloženi unutar te vjerske institucije, a za pedofiliju su optužili i vladiku Vasilija.

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI