U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori: Đukanović u trci za treći mandat, u fotelju predsjednika hoće i influenser

Izborna tišina uoči izbora za predsjednika Crne Gore, koji će biti održani u nedjelju, počet će u ponoć.

Na izborima će učestvovati lideri Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidati za predsjednika države su i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Uskoro počinje izborna tišina

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednički izbori 19. marta biće četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Za predsjednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Predsjednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

 

Predsjednik se bira na pet godina.

 

 

Đukanović u trci za treći mandat

 

Đukanović u predsjedničku trku ulazi sa pozicije šefa države i lidera opozicione DPS, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine. Već dva mandata je bio na funkciji predsjednika Crne Gore, a čak šest puta je bio premijer Crne Gore.

Sa 29 godina je 1991. izabran prvi put za premijera, kada je njegov Savez komunista preimenovan u Demokratsku partiju socijalista.

Sa pozicije premijera predvodio je pokret za nezavisnost Crne Gore, koja je obnovljena 2006. Na istoj poziciji je bio 2010. kada je Crna Gora počela proces pridruživanja Evropskoj uniji i 2017. kad je ušla u NATO.

Vuksanović-Stanković jedina žena u izbornoj trci

Poslanica SDP-a Draginja Vukasnović Stanković, jedina je žena u izbornoj trci za šefa države. Već je bila kandidat svoje partije na izborima 2018. Godine, kada je u prvom krugu osvojila oko osam odsto glasova. Poznata je kao jedna od najaktivnijih psolanica u parlamentu. Bila je predsjednica svoje partije.

Goran Danilović, kandidat za šefa države je lider Ujedinjene Crne Gore. Riječ je o partiji koja okuplja pretežno prosrpski orjentisane građane. Dugogodišnji je poslanik u Skupštini Crne Gore.

Influenser Jovan Radulović, poznat je javnosti kao neko ko putem društvenih mreža emituje šaljive klipove. Kandidovala ga je grupa građana, a za veoma kratak rok je sakupio potpise za kandidaturu.

Izvor: raport.ba

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI