LIMUZINE ZA TEGELTIJINOG NASLJEDNIKA: Ministarstvo finansija i trezora kupuje vozila za 200.000 KM!

Dok se čeka da se usvoji ostavka ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, nakon koje bi ovaj kadar SNSD-a i definitivno trebao sjesti u direktorsku fotelju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Tegeltija se brine da svom nasljedniku pripremi maksimalnu udobnost i luksuz.

Naime, prvog dana juna Ministarstvo finansija i trezora BiH raspisalo je tender za nabavku dva vozila, vrijedan ukupno oko 200.000 KM s PDV-om. Tender je podijeljen na dva lota.

Prvim lotom traži se vozilo procijenjeno na 111.111,13 KM bez PDV-a, odnosno čak 130.000 KM s uračunatim porezom. Tehničke specifikacije jasno ukazuju na to da se riječima crta određeni tip vozila, a detalji otkrivaju da Tegeltija za nasljednika želi samo najbolje:

Osim navedenih karakteristika, traži se i čitav niz dodatne opreme. Spomenimo samo dio – od kožnih grijanih sjedišta i kožnog multifunkcionalnog kožnog upravljača, preko izbora profila vožnje, zatamnjenih zadnjih bočnih i zadnjeg stakla, LED prednjih i zadnjih svjetala s dinamičkim pokazivačem smjera, pa sve do bluetooth interfejsa za mobilni telefon s funkcijom induktivnog punjenja.

Nije problematično samo rasipanje javnog novca na (ne)potreban luksuz, već i vjerovatno kršenje zakona. Stručnjaci iz oblasti javnih nabavki za Žurnal tvrde da je u ovom slučaju riječima nacrtano vozilo Audi A6, a što predstavlja kršenje zakona.

„Kad je riječ o prvom lotu, traži se isključivo limuzina Audi A6. Posebno zanimljiva je tražena zapremina rezervoara za ADBlue. Ovakav uslov još nikada do sada nismo vidjeli. Ali i ovo je prepisano iz Audi knjige vozila, jer jedino oni ovo ističu kod svojih tehničkih specifikacija, tako da je vjerovatno i ovo ograničavajući faktor za konkurente“, govore za Žurnal, ističući da je, s obzirom na rok isporuke od maksimalno 60 dana, ova limuzina vjerovatno već u dolasku, te je stoga i nabavka vjerovatno dogovorena već nekoliko mjeseci.

Vrijednost drugog traženog vozila, terenca, je nešto manja – procijenjen je na 70.000 KM s porezom – ali ni ovoga puta ništa nije prepušteno slučaju, pa je opis i više nego precizan:

Naravno, i ovoga puta traži se puno dodatne opreme poput hromirane maske hladnjaka, bluetootha s prepoznavanjem glasa, mogućnosti promjene moda vožnje, kožnog volana i mjenjača…

I u ovom slučaju, uvjeravaju nas stručnjaci, Tegeltija i saradnici su crtali, riječ je modelu vozila Audi Q3:

„Što se tiče drugog lota, tu se traži vozilo terenac i turbo benzin motor, pa je izbor pao na Audi Q3 model. To je jasno vidljivo iz tražene maksimalne dužine, širine, visine i međuosovinskog razmaka vozila.“

Tender je otvoren do 4. jula, a do tada bi u ministarskoj fotelji već trebao sjediti Tegeltijin nasljednik. U vožnji novim vozilom trebao bi, prema medijskim natpisima, uživati neko od sljedećih kandidata – Ljubiša Ćosić, Dalibor Tomaš ili Srđan Amidžić.

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI