Lukač: Na ulici se neće rušiti vlast

“Svi koji misle da mogu nešto da rješavaju ulicom u velikoj su zabludi i samo se zanose. To ne treba ni da pomisle, a ne da pokušaju jer postoje zakoni koji se moraju poštovati i niko ne može sebi uzeti za pravo da ugrožava nečiji život, imovinu, institucije… i to policija neće dozvoliti. Na bilo koji, pa makar i početni znak ‘dešavanja ulice’ ili nasilja policija će reagovati i provesti zakonom predviđene mjere, takva lica uhapsiti i procesuirati. Ne preporučujem nikome da tako nešto pokuša jer to može da dovede samo do neželjenih problema za sve nas u Republici Srpskoj, kojoj to apsolutno nije potrebno”, naglasio je Lukač u intervjuu Srni.

Napomenuvši da je ova godina specifična po mnogo čemu, a posebno po tome što je izborna, Lukač je rekao da je Republici Srpskoj i njenim građanima potrebno da pokažu demokratski kapacitet i da biračima bude omogućeno da glasaju za one koje žele, za koje smatraju da će im donijeti bolju budućnost.

“Neće biti dozvoljena ulica niti preuzimanje ili rušenje vlasti na ulici. Izbori su vrhunac demokratije na kojima će građani da kažu svoje i da izaberu one koji će da ih predstavljaju”, istakao je Lukač.

On je naveo da postoje i određene informacije da bi oni koji ne budu zadovoljni ishodom izbora, mogli da pokušaju da idu na to da su izbori bili neregularni, nedemokratski, da su bili pokradeni i slične stvari te da se organizuju na ulici.

“Već imamo takve najave, ali sve te stvari u vezi sa navodnom neregularnosti izbora mogu da se dokazuju, da se odgovorni, ako ih ima, procesuiraju i odgovaraju za to u skladu sa zakonom”, dodao je Lukač.

Lukač je rekao da su ljudi u opoziciji očito shvatili da je MUP, kao što je to uvijek u svojoj istoriji i bio, garant bezbjednosti i opstanka Republike Srpske, ali i opstanka svih institucija Srpske te da pokušavaju da ga ruše stalnim udarima.

Na pitanje da prokomentariše svakodnevna okupljanja grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci, Lukač je rekao da apsolutno nema ništa protiv da ta grupa na miran i dostojanstven način, kao što su to do sada radili, pokuša da dođe do istine o stradanju pokojnog Davida Dragičevića.

Što se tiče grupe “Pravda za Davida”, Lukač je naveo da postoje najave o održavanju nekih skupova u predstojećem periodu koji imaju veze sa politikom, ali nemaju sa traženjem istine u vezi sa pokojnim Davidom, što nikako nije dobro.

“Takođe, zakazivanje skupa koji bi trebalo da se održi u vrijeme predizborne kampanje, a posebno u vrijeme predizborne ćutnje i pominjanje određenih datuma je nešto što ne može biti odobreno, jer to može samo da izazove probleme. Takvi skupovi mogu biti samo politički iskorišteni.

Zato treba pustiti nadležne organe da završe svoj posao. Razgovarali smo i sa advokatima, bili su kod mene i u Tužilaštvu, sve će im biti omogućeno, dobiće sve informacije koje ih interesuju samo da se dođe do potpune istine i utvrđivanja šta se u suštini zaista desilo. Sve drugo bilo bi morbidna zloupotreba smrti mladića u političke svrhe”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u intervjuu Srni.

Izvor: BN/Srna

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI