Macron predstavlja abortus kao ustavno pravo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak će nadzirati ceremoniju u Parizu kojom će biti ozvaničeno upisivanje prava na abortus u Ustav.

Ta procedura legalna je u Francuskoj od 1975. godine, ali je Macron prošle godine obećao da će je bolje zaštititi nakon što je američki Vrhovni sud 2022. poništio pola stoljeća staro pravo na takav postupak, dopuštajući pojedinim državama da ga zabrane ili umanjuju.

U istorijskom glasanju, poslanici oba doma parlamenta u ponedjeljak su dali zeleno svjetlo za pretvaranje prekida trudnoće u “zagarantiranu slobodu” u temeljnom državnom tekstu, što je izazvalo slavlje među feministkinjama.

Ceremonija se održava na Međunarodni dan žena, godinu od dana kada je predsjednik obećao da će uvesti u ustav to pravo. Time Francuska postaje prva zemlja koja u Ustavu daje pravo ženama na abortus.

Taj potez podržava većina francuske javnosti, čak iako su neki konzervativci ostali protiv.

Francuska vlada je saopćila da će sada pokušati osigurati bolje zaštitne mjere u skladu sa zakonima EU.

– Francuska sada mora da podigne tu borbu na evropski nivo – izjavila je u srijedu njena glasnogovornica Priska Tevenot.

– Predsjednik je 2022. kazao kako želi dodati pravo na abortus u Povelju o osnovnim pravima Evropske unije – kazala je.

Nijedna zemlja dosad nije tako jasno zaštitila pravo na prekid trudnoće u svom osnovnom tekstu, kaže Leah Hoctor, iz Centra za reproduktivna prava.

Neil Datta, iz Evropskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, rekao je da je francuski potez poslao snažan signal, prenosi AFP.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI