Macron za novi sporazum s Iranom u saradnji sa SAD-om

Pariz želi sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi sa Iranom bio postignut novi nuklearni sporazum, rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron nakon sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

Naglasio je i kako bi i Turska i Rusija trebale učestvovati u pregovorima čiji cilj bi bio novi nuklearni sporazum, prenosi Anadolija.

Istakao je da je, ipak, potrebno diplomatskim putem rješavati sve probleme po pitanju nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Trump je u obraćanju novinarima kazao da je postojeći sporazum sa Iranom veoma loš, dodajući da SAD nastavlja aktivnosti koje će, kako je rekao, odrediti sudbinu nuklearnog sporazuma.

Napomenuo je da je sa francuskim liderom održao veoma konstruktivne razgovore u vezi sa pitanjem nuklearnog sporazuma.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif upozorio je ranije Trumpovu administraciju da će povlačenje iz nuklearnog sporazuma potkopati pregovore sa Sjevernom Korejom, dokazujući da se SAD ne drži svojih obećanja.

Upozorenje Irana

Zarif je za Associated Press izjavio da će, ukoliko se američki predsjednik Donald Trump povuče, Iran “najvjerojatnije” također napustiti sporazum.

Tvrdi i da Iran više neće morati poštovati svoje međunarodne obaveze na osnovu sporazuma.

To bi omogućilo Iranu, konstatira AP, da nastavi obogaćivanje uranija izvan limita uvedenih nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Američki predsjednik je nakon sastanka sa Macronom istakao i kako želi da se američki vojnici iz Sirije vrate u domovinu, naglasivši da nikako ne želi da Iran bude aktivan na upražnjenom području nakon što bude poražena grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Dodao je da neke bogate zemlje regije od sada trebaju pružiti finansijsku podršku potrebnu za postizanje rješenja za sirijsku krizu.

“Tokom 18 godina na Bliskom Istoku smo potrošili sedam triliona dolara, a zauzvrat skoro da ništa nismo dobili. Štitimo neke zemlje u regiji, uključujući i one koje su veoma bogate. Neka sada izađu i neka plate za ono što se tamo događa”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI