Mađarska vladajuća stranka Fides predložila glasanje o ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u

Mađarska vladajuća stranka Fides predložila je u utorak da parlament glasa za ratifikaciju kandidature Švedske za pridruživanje NATO-u 26. februara, što će podržati.

– Naša grupa želi da podrži kandidaturu Švedske za NATO – navodi se u dokumentu stranke Fides, tražeći od predsjednika parlamenta da glasanje uvrsti u svoj dnevni red narednog ponedjeljka. Fides ima ogromnu većinu u parlamentu.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u prije skoro dvije godine, u istorijskom zaokretu u politici podstaknutoj ruskom invazijom na Ukrajinu.

Nakon duže odgode, Mađarska će biti posljednja članica NATO-a koja će odobriti kandidaturu te nordijske zemlje da postane 32. članica bloka.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson pozdravio je vijesti o planovima Mađarske da ratificira članstvo Švedske u NATO-u.

Mađarski premijer Viktor Orban signalizirao je u subotu da bi parlament uskoro mogao ratificirati kandidaturu Švedske kada se sazove na novo proljetno zasjedanje.

– Dobra je vijest da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen – poručio je Orban pristalicama, ne pružajući detalje.

Mađarska bi mogla razgovarati o produbljivanju ekonomske i vojne saradnje sa Švedskom ako bi premijer skandinavske zemlje Ulf Kristersson posjetio Budimpeštu, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska iznajmljuje borbene avione Gripen švedske kompanije SAAB na osnovu ugovora potpisanog 2001. godine, prenosi Reuters.​

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI