MAJORIZIRANJE PO VERTIKALI: Čović sestrinog sina uhljebio u “Elektroprivredu HZ HB”

Jedan od dva Čovićeva zeta, Mario Krezić, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju, zaposlen je u “Elektroprivredi HZ HB”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, godinama alfa i omega Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i neformalni vladar svih političko-društvenih zbivanja u zapadnoj Hercegovini, prije desetak dana zaposlio je sestrinog sina Branislava Stojkića u Elektroprivredu HZ HB nakon formalno provedene procedure.

Prema informacijama koje su Inforadaru potvrđene iz više nezavisnih izvora, provedeni natječaj za zaposlenje bio je tek forma jer je radno mjesto bilo unaprijed rezervirano za Čovićevog sestrića.

Inforadar je u posjedu dokumenta o Stojkićevom zaposlenju od 21. aprila ove godine, u kojem se, uz ostalo, navodi da je on zaposlen Odlukom Uprave društva na mjesto “pod radnim brojem 1”, ali se ne navodi o kojoj je poziciji riječ.

Foto: Faksimil Odluke o Stojkićevom zaposlenju

Naš portal se prije šest dana obratio i Elektroprivredi HZ HB s pitanjima o Stojkićevom novom radnom mjestu, a zanimalo nas je i na osnovu kojih kompetencija i po kojoj procedure je Čovićev nećak uposlen, ali na naša pitanja nikad nije odgovoreno.

Sam Stojkić hercegovačkoj javnosti je poznat kao Čovićev privilegirani nećak koji je ranije pokretao poslove uz političku podršku, pogotovo od institucija pod kontrolom HDZ-a. Tako je prije nekoliko godina pokrenuo i televiziju Prvi TV (koju je u međuvremenu prodao RTV Herceg-Bosna), a prema informacijama kolega iz Hercegovine, u više je navrata Stojkić dobijao i pomoć Vlade HNŽ-a pod vođstvom Nevenka Hercega.

Inače, Čovićeva porodica je po vertikali majorizorana već 15-ak godina, a sve je počelo negdje 2007. nakon što je Davorin Primorac, sin direktora TK Mostar Ranka, oženio Danijelu, stariju Čovićevu kćerku. Ubrzo je Primorac imenovan u Vijeće Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Vijeće ministara BiH 2011. imenovalo je Primorca za v.d. direktora ove Agencije (BHANSA), na čijem je čelu punih deset godina te mu je za to vrijeme uspjelo da skrši stotine hiljada maraka budžetskih sredstava, uglavnom na luksuz. Tako je Primorac postao nadaleko poznat kada je 2019. potrošio više od 300.000 hiljada KM na “proslavu” nakon što je BiH tek djelomično preuzela kontrolu nad vlastitim nebom. Među brojnim uzvanicima na slavlju su bili i njegovi punac i punica.

Foto: Detalj sa derneka povodom djelimičnog “preuzimanja” bh. neba, na koji je Čovićev zet Davorin Primorac skršio više od 300.000 KM

Godinu ranije Inforadar je izvijestio da je za skupocjena vozila za BHANSA-u izdvojio čak 300.000 KM.

I drugi Čovićev zet, Mario Krezić, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju, zaposlen je upravo u Elektroprivredi HZ HB. Mariova supruga Sanja Čović-Krezić šefica je u Zavodu za zapošljavanje HNK u Mostaru.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI