Meksički crkveni vođa osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja djece

Naason Joaquin Garcia, vođa evangeličke organizacije Svjetlo svijeta osnovane u Meksiku, osuđen je u srijedu na šesnaest godina i osam mjeseci zatvora zbog spolne zloupotrebe triju djevojčica u Kaliforniji.

Naason Joaquin Garcia (53) je prošle sedmice priznao krivicu za ta djela.

Uhapšen je u Kaliforniji 2019. za krivična djela koja je počinio između 2015. i 2018. dok je bio vođa Svjetla svijeta, međunarodne vjerske organizacije sa sjedištem u Meksiku, koja kaže da ima 5 miliona sljedbenika u svijetu.

Vođa i dvije suoptuženice, koja su također priznale krivicu za spolnu zloupotrebu djevojčica, optuženi su da su žrtve prisiljavali na spolni čin, rekavši im da se protive samom Bogu ako ne ispune želje “Apostola”, kako su zvali Garciju, prenosi Hina.

Vjerski vođa je dugo negirao djela, ali se na kraju nagodio s tužilaštvom o priznanju krivica za silovanje dviju maloljetnica i za spolnu zloupotrebu petnaestogodišnjeg djeteta.

Uoči izricanja presude Naasonu Joaquinu Garciji u srijedu, sudac Ronald Coen izvinio se žrtvama, od kojih su mnoge htjele svjedočiti na suđenju i zatražio najveću moguću kaznu za silovatelja.

“Zaslužujete zauvijek ostati u zatvoru, ali ni to nije dovoljno”, rekla je jedna od žrtava u izjavi pročitanoj na suđenju.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI