Zaharova tvrdi da se dio oružja namijenjenog Ukrajini nalazi i u BiH

Tokom jučerašnjeg brifinga ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, glasnogovornica Marija Zaharova kazala je kako je Rusija zabrinuta za balkanske države koje žele biti dio NATO saveza te da se dio naoružanja za Ukrajinu nalazi i u BiH.

Na početku obraćanja Zaharova je kazala kako se sve više gradova i mjesta u Ukrajini vraća mirnom životu.Glasnogovornica tvrdi da ukrajinski režim nastavlja regrutirati strane plaćenike, te da je više od 6.500 vojnika iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela, Poljske, Kanade i Češke već regrutovano u inostranstvu. Osvrnula se i na dostavu oružja ukrajinskoj vojsci.

Zaharova smatra kako Zapad zaboravlja da isporuke oružja Ukrajini dovode do razvoja crnog tržišta oružja, te da o tome za sada govori samo Interpol, dok ostale sigurnosne agencije još ne komentiraju da je oružje u rukama “kriminalaca i terorista”.

“Oni razumiju kuda sve ovo vodi. Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, međunarodne kriminalne grupe već su razvile šeme za izvoz oružja iz Ukrajine. Nešto oružja se već nalazi u Bosni, Albaniji i na Kosovu. Podsjećam da sada Zapad, SAD, i NATO u cjelini, pokazuju zabrinutost za budućnost Balkana”, kazala je tokom brifinga Zaharova.

Istakla je da Rusija razmišlja o tome kakvu će budućnost Balkan imati pod “okriljem NATO-a, a i od takvog naoružanja na crnom tržištu”.

Upozorila je da će oni koji isporučuju oružje Kijevu, biti odgovorni za sigurnost svojih građana.

Zaharova je i ranije govorila o “destruktivnom i neprincipijelnom utjecaju NATO-a na Balkanu”.

Ruski zvaničnici od početka agresije na Ukrajinu pokušavaju demonizirati NATO savez te njihove poteze. Očito je Balkan visoko na listi prioriteta Rusije, gdje propitivaju i problematiziraju politiku Zapada, a veoma često BiH koriste za svoju propagandu.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI