Merkel zna više o Erdoganovoj posjeti Sarajevu nego trojac iz Predsjedništva

U Berlinu je sinoć održan sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem. Sagovornici su najviše vremena posvetili pitanju Izbornog zakona BiH, ali se njemačka kancelarka zanimala i za najavljenu posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu, koji će 20. maja u “Zetri” održati predizborni skup uoči prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora raspisanih za 24. juni.

– Merkel nas je pitala da li će Erdogan doći u Sarajevo, da li smo ga pozvali, da li će održati skup. Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije evropskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate spisak onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH i spisak nečega lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoganova posjeta Sarajevu nikome ne bi trebala biti sporna – rekao je Izetbegović nakon sinoćnjeg sastanka.

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba ističe kako nije iznenađenje što se Merkel iz logičkih i političkih razloga raspitivala za ovakav Erdoganov potez.

– Naravno da se raspitivala, kao žena koja ima tu poziciju u okviru EU i kao šef zemlje koja je nosilac tog projekta i ključna tačka oslonca uspjeha ili neuspjeha onoga što Evropa danas želi da uradi. Treba tu imati u vidu i tradiciju EU i Turske, koja ostaje njen vječiti potencijalni partner i čiji se ulazak u EU stalno nekako prolongira – smatra Bajtal.

Navodi kako samo raspitivanje njemačke kancelarke ima simboličku vrijednost poruke kako bi se ostalo na uljudnom nivou i da ne bi ostavila utisak direktnog miješanja u unutrašnje stvari BiH.

– Merkel je kao odgovorna i diplomatski zrela osoba našla otprilike taj način da postavi pitanje prirode i smisla takve posjete u trenutku kada je BiH ona koja želi da uđe u EU, i kad EU od nje očekuje da se ponaša proevropski. Zapravo, ona mnogo više zna o toj posjeti nego njih sva trojica – ističe Bajtal.

Mišljenja je da ne bi bilo dobro za BiH ukoliko bi Erdogan eventualno iskoristio skup u Sarajevu da sa njega uputi kritike na račun bilo koje druge zemlje.

– Ne vjerujem da se to može dogoditi ukoliko gospodin Erdogan ozbiljno vodi svoju zemlju i politiku. Sasvim sigurno bio bi to diplomatski gaf jer ne možete iz tuđe kuće, kao gost, slati poruke i obračunavati se sa bilo kim drugim. Mora se voditi računa i o BiH. Ako bi se to i dogodilo, prije svega štetilo bi BiH i tada bi se mogla dovesti u pitanje Erdoganova dobronamjernost, ozbiljnost, taktičnost, pa čak i politička zrelost – naglašava Bajtal.

Ponavlja kako lično ne vjeruje da će se takvo nešto dogoditi, iako je u politici u principu sve moguće.

– Ako do toga ipak dođe, vidjet ćemo šta će to značiti, ali bi bilo dobro da ne dođe. Ako Erdogan već dolazi ovdje, onda neka po svim uzusima diplomatskog političkog života, običajima i moralu bude gost na način gosta. Sve drugo ne bi bilo dobro – dodao je Bajtal.

Vijesti.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI