SJEDNICA NSRS O SMRTI DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Otac ubijenog se obratio skupštini, ministar Lukač izazvao kontroverze

Hoću istinu i pravdu, koliko god brutalna bila. Pozivam vas sve da se izjasnite da li je moj sin ubijen, rekao Davor Dragičević

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg tragično nastradalog Davida, obraćajući se danas poslanicima Narodne skupštine RS, ponovio je kako ima saznanja da je njegov sin “brutalno ubijen“, te zatražio da odgovaraju “svi koji su umiješani”.

I u današnjem obraćanju na posebnoj sjednici parlamenta u Banjoj Luci Davor Dragičević je, poimenice, kao saučesnike optužio sami vrh MUP-a RS: ministra Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS Darka Ilića, kao i prve ljude Okružnog tužilaštva Banjaluka.

“Hoću istinu i pravdu, koliko god brutalna bila. Pozivam vas sve da se izjasnite da li je moj sin ubijen, ili se samoubio”, rekao je Davor Dragičević te je poručio skupštini da istakne rok tužilaštvu da se utvrdi istina.

On je rekao da je njegovog sina 18. marta oko 2.30 sati, u centru Banje Luke, naočigled brojnih svjedoka, otelo više kriminalaca. Davor Dragičević je posebno naglasio da je taj zločin unaprijed planiran.

“Odveli su ga na jednu ili više zasad nepoznatih lokacija, moguće je da je prvo brutalno premlaćen, onesviješćen i odvučen s parkinga Metalske škole u Banjoj Luci. Nije moguće da 15 ili 20 osoba premlaćuje nekog i da o tome nema tragova?! Sve dokaze koje smo imali dali smo MUP-u RS, ali su ih oni zloupotrijebili”, ustvrdio je Dragičević u obraćanju parlamentu RS-a.

LUKAČEVE PRIJETNJE

On je dodao da je danima trajalo mučenje njegovog sina, te da o tome svjedoče teške i brojne povrede koje su, kako je istakao, “Lukač i Ćulum pokušali sakriti”.

“David Dragičević je brutalno ubijen. Slomljena mu je vilica, izbijeni su mu zubi i nema nijednog dijela tijela gdje nema brutalnog udaranja palicama i šipkama”, rekao je otac ovog mladića.

“U Davida su unošena narkotička sredstva, kako bi ga što duže ostavljali živim, na kraju je ubijen i bačen u kanalizaciju, u Crkvenu”, dodao je on.

Na kraju je parlamentu RS poručio da “samo želi istinu o ubistvu svog sina” te da nije politički angažovan i da ga to ne interesuje.

Nakon što se obratio poslanicima Davor Dragičević je napustio zgradu.

Potom se poslanicima obratio sam Lukač, koji je za razliku od Dragičevićevih 10 minuta, za svoj govor dobio sat i pol.

Foto: Ministar Lukač i članovi Vlade danas na sjednici

Dobar dio tog vremena Lukač se, i to u samom uvodu, bavio kolegom-novinarom (blogerom) Slobodanom Vaskovićem, za kojeg je ustvrdio da je “instrumentalizovao Davora Dragičevića” te je najavio da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

“Apsolutno odbijam sve i jednu stavku koju je iznio Davor Dragičević, jer je sve aposlutna laž. Nakon ovoga danas podnijeću prijavu sudu protiv njega i svih koji su iznosili lažne dokaze, počevši od Vaskovića, ‘tog strašnog blogera’, o kojem ću ovdje pričati, pa do nekih narodnih poslanika”, rekao je Lukač na početku svog jednoiposatnog obraćanja.

Dodao je kako je “i on stvarao RS te je RVI”, tek kako ima porodicu i četvero djece.

“Svima poručujem, koji iznose ovakve stvari bez dokaza, naći ćemo se na sudu i pogledati u oči. I vjerujte, neka neko od moje četvero djece samo neko presretne, i opali čvoku, naći ćemo se oči u oči. Shvatite to kako hoćete. Čak je bilo na mrežama da je moj sin, od 10 godina, učestvovao u ovome. Ovo sve su lažni podaci, neka dokažu, a ja ću dokazati drugo”, rekao je Lukač.

Potom je u ostatku svog jednoiposatnog izlaganja govorio o istrazi policije, izoseći stavove koje je iznosio i ranije, ali sa detaljima iz dokumentacije koje je policija sačinila.

U najkraćem, Lukač je ponovo zaključio “kako je smrt Davida Dragičevića nastupila utapanjem”, ali ponovio i ranije teške kvalifikacije o tome da je pokojni mladić “bio taj koji je opljačkao kuću Rađena u banjalučkom naselju Lauš”, a što je ranije u nekoliko navrata osporeno postojećim snimcima na društvenim mrežama i blogovima.

OŠTRA IZLAGANJA POSLANIKA

Potom je svoje, pomalo nesvakidašnje izlaganje za jednog tužioca, imao i Željko Lepir, glavni okružni tužilac iz Banjaluke, govoreći o tome “kako je istraga vođena i šta je tužilaštvo radilo tokom istrage”, kao i nekoliko poslanika iz partija opozicije, koji su osporili dijelove Lukačevog izlaganja i izvještaja.

Tako je Zdravko Krsmanović ponovio da stoji iza svojih riječi kada je rekao da Lukač prikriva dokaze, jer se nije odazvao na poziv Odbora za bezbjednost NSRS, “iako je pozvan jednoglasom odlukom opozicije i pozicije”.

Posebno oštar u svom izlaganju u odnosu na Lukačev iskaz bio je poslanik Adam Šukalo, nakon kojeg su se za riječ javili i mnogi drugi poslanici.

Kako god, tek činjenica je da je danas ministar Lukač svojim izlaganjem izazvao mnoge kontroverze, ali i reakcije, posebno novinarskih udruženja.

Tako je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, oštro osudio Lukačev verbalni napad na kolegu Vaskovića, zaključivši da su takvi napadi na novinare nedopustivi, te da za bilo kakve sumnje u nečije nepravilnosti u radu postoje institucije za obraćanje.

Inače, Davor Dragičević danas je pred skupštinu stigao pola sata prije početka sjednice, a već tada pred ovom institucijom bile su uočljive pojačane mjere obezbjeđenja, kao i policajci sa “dugim cijevima”.

Foto: Davor Dragičević i članovi grupe “Pravda za Davida” uoči ulaska u NSRS

On je danas pred skupštinu stigao u pratnji svoje grupe mladih saradnika, Davidovih prijatelja i njegove najveće podrške, koji su s njim od početka i koji su ideji tvorci i pokretači grupe Pravda za Davida.

U ovom trenutku sjednica i dalje traje te jedino što je sada moguće reći jeste da niko ne može da predvidi u kakvom će se pravcu dalji događaji razvijati.

Osim možda jednog, a to je činjenica da je grupa Pravda za Davida nastavila da raste i danas i da u ovom trenutku broji 235.000 članova.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI